Кришто: Дијалог и заједнички договор представника надлежних институција у БиХ кључ за напредак ка ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Кришто: Дијалог и заједнички договор представника надлежних институција у БиХ кључ за напредак ка ЕУ


Извор: БХРТ (Х.С.)

Предсједавајућа Вијећа министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто информисала је руководства Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и чланове Колегија за европске интеграције о првом уводном састанку делегација Босне и Херцеговине и Европске уније који је одржан 24. априла ове године и оцијенила кључним у наредном периоду отварање простора за дијалог и заједнички договор.

У писаном допису Кришто је оцијенила да је први састанак након отварања приступних преговора резултирао прегледом наредних корака за преговарачки процес, како за припрему прегледа правне стечевине ЕУ-а, тако и за преглед преговарачке структуре, уочи предстојеће међувладине конференције.

Истакнула је да се само заједничким напорима и одлукама донесеним на потребним органима институција у БиХ може наставити кретање према Европској унији те остварити напредак и на тај начин унаприједити просперитет и стабилност БиХ.

У наредном периоду, навела је Кришто, очекује се евалуација Европске комисије Програма интегрисања БиХ, што је значајно за припрему наредне фазе билатералног скринингa усклађености законодавства с правном стечевином ЕУ.

"Сматрам како је изузетно значајно да управо сада, како на самом почетку, тако и током цијелог процеса, покажемо одлучност и преданост у успостављању конструктивног дијалога те да се води рачуна да у свакој фази буду укључени сви надлежни нивои власти“, нагласила је Кришто и додала како процес интеграције у ЕУ, уз стручну експертизу, мора укључивати активно учествовање и хитно дјеловање политичких представника институција на свим нивоима власти у БиХ.

Кришто је поручила да ће наставити дјеловати у оквиру дијалога, компромиса и узајамног поштивања, а све како би БиХ осигурала наставак пута према ЕУ и бољу будућност за све у Босни и Херцеговини.