Казна од 100.000 евра ако перете аутомобил у свом дворишту :: Semberija INFO ::

 

Казна од 100.000 евра ако перете аутомобил у свом дворишту


Foto: Pixabay
Према извјештају Њемачке аутомобилске фондације из 2019. године, око 40 посто возача своје аутомобиле пјере једном мјесечно, а готово три четвртине њих користи услуге аутоперионице по цијени од 11 евра по прању, што годишње износи око 130 евра.
 
Ако желите да уштедите и сами оперете аутомобил код куће, могли бисте да се суочите са високим казнама, наводи Фениx Магазин.
 
Самостално прање сопственог аутомобила може бити забрањено, и у зависности од савезне државе, може бити кажњено казнама до 100.000 евра. То је због такозваног Закона о водним ресурсима (WХГ), који забрањује употребу отровних супстанци или оних које загађују воду у подземне воде у циљу спречавања загађења воде (члан 48. WХГ).
 
Када перете аутомобил на приватном посједу, мора се спријечити могућност да прљава вода продре у тло. Због тога је прање аутомобила хемијским средствима за чишћење у сопственом дворишту обично забрањено.
 
Пошто законодавство не предвиђа јединствене прописе, примјена захтјева WХГ-а препуштена је самим општинама. Док је у неким заједницама прање аутомобила чистом водом дозвољено, у другима је забрањено због могућности загађења воде остацима уља, пише Фениx Магазин.
 
У зависности од савезне државе, кршење Закона о водним ресурсима може довести до високих новчаних казни.

На примјер, казна за загађење подземних вода великим количинама других течности које загађују воду у савезној држави Саксонији износи до 100.000 евра.
 
Ако планирате да оперете аутомобил у сопственој режији, свакако се претходно информишите у канцеларији за комунални ред у дотичној општини или одвезите свој аутомобил на чишћење у аутоперионицу.
 
(Независне)