Након 24 године васкршња литургија служена у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару :: Semberija INFO ::

 

Након 24 године васкршња литургија служена у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару


ИЗВОР: БЉЕСАК (Е.Д.) / БХРТ

Васкршња литургија ове године служена је у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару и то у поноћ, по први пут након њеног рушења 1992. године.

Православци након 24. годне у Саборном храму прославили Васкрс. Старјешина Саборне цркве у Мостару, свећеник Душко Којић, поручио је окупљеним вјерницима:

"Да васкрсне Бог, и разиђу се непријатељи њагови, и да побјегну од лица њаговог они који га мрзе. Христос васкрсе народе Божији мостарске цркве васкрсле - ваистину васкрсе Христос и ваистину васкрсе црква наша у Бјелушинама! Благосљовена ноћ, народ, васкрсни поздрави "Христос васкрсе - Ваистину васкрсе".

Из СПЦО Мостар наводе како је ово посебан дан, а приликом литургије зазвали су ''радост, појање Пасхалних стихира, мирис тамјана, и свеопће усхићење свакога тко је јутрос стигао у Саборни храм да прослави најрадоснији празник побједе живота над смрћу, градитеља над рушитељима, мира и љубави над нечовјештвом и свјетлости над мраком, све и сва у бијелом руху васкрсења кличе "Васкрсење Твоје Христе Спасе, ангели поју на небесима, и нас на земљи удостоји да те чистим срцем славимо."

"Као што нестаје дим, нек’ исчезну, као што се восак топи од огња'', поручено је.

Васкршњом Еухаристијом началствовао је јереј Душко Којић уз саслужење протојереја Марка Гојачића, протојереја Алексе Зубца и народа цркве мостарске.

''Велика радост и част нам је била што је овој Пасхалној служби саслуживао и наш драги прота Алекса који је дуги низ година живио и служио у Мостару у овоме Саборном храму, и оно што је важно да поменемо је то да је прота Алекса посљедњу Васкршњу литургију пред рушења овог Саборног храма служио у травњу 1992. године и ево дочекао је да је опет служи када смо на корак до освећења обновљеног храма'', навели су.

Прочитана је Васкршња посланица патријарха српског г. Порфирија и објављена најрадоснија вијест народу ''да је Христос васкрсао, да је смрт побијеђена, да нема очаја и безнадежности, да је свака душа избављена из ада, да је радост и љубав према сваком човјеку наш улазак у Царство небеско. Христос васкрсе - Ваистину васкрсе!'', поручено је из Мостара.