Кинески предсједник саопштио двије важне вијести које се тичу Србије :: Semberija INFO ::

 

Кинески предсједник саопштио двије важне вијести које се тичу Србије


Foto: Tanjug
Предсједник Србије Александар Вучић и кинески предсједник Си Ђинпинг обратили су се јавности након потписивања заједничке изјаве и размјене билатералних споразума, чиме је званични дио посјете завршен.

Вучић је подсјетио да је више пута послао позив кинеском предсједнику да посјети Србију и да је Си Ђинпинг већ два пута посјетио ту земљу, што је изузетна част.

"Част ми је да будем домаћин. Највише сам га звао да посети Србију, да два пута у осам година дође у једну тако малу земљу и не можете да не будете срећни. Иако је био ужи, после шири формат разговора, моји сарадници су рекли да нису никада чули да су неки разговори били тако суштински и дубински посвећени нашим односима и анализирани", рекао је Вучић.

"Много тога смо могли да чујемо и учимо од кинеског председника, а и стварамо наду да можемо још да научимо", рекао је Вучић, истичући да је Србија напорно радила на унапређењу односа са Кином, која је наш највећи економски партнер.

Истакао је и да су он и кинески предсједник потписали заједничку изјаву која значи да Србија и Кина прелазе са стратешких односа на највиши облик сарадње - заједницу која говори о заједничкој будућности ових двеју земаља.

Вучић је рекао и да је међународни притисак на Србију огроман, али да ће се она бранити свим силама, додајући да ће Србија имати чврсту подршку Кине по свим питањима која се покрећу у оквиру УН, као и да Србија и Кина данашњом потписаном заједничком изјавом прелазе са стратешких билатералних односа на заједницу која, како је рекао, говори о заједничкој будућности и нагласио да је то највиши облик сарадње двије земље.

Истакао је да су резултати данашњих разговора то, поред тога што Србија подржава принцип једне Кине, да за Србију свако питање које би неко поставио Народној Републици Кини јесте њихово унутрашње питање и Тајван, Синђан, Хонгконг.

"То је питање за Народну Републику Кину. Како Кина жели да решава те ствари, тако ће и да буде. И увек ће имати подршку Републике Србије за тако нешто, јер то је оно на чему почива повеља Уједињених нација и на чему се заснива међународно јавно право", рекао је Вучић.

Он је истакао да је захвалан предсједнику Сију на веома јасним ставовима по питању Косова и Метохије - територијалног интегритета Републике Србије.

"Али, цитирам председника Сија - Република Србија имаће чврсту подршку Народне Републике Кине и по свим питањима која се покрећу у оквиру Уједињених нација. То је за нас изузетно важно и ја сам председнику Сију говорио са чим се све суочавамо и бескрајно хвала Народној Републици Кини на томе", рекао је Вучић.

Говорећи о наставку економске сарадње са Кином, Вучић је рекао да је Си рекао двије веома важне вијести.

"Кина ће обезбедити студирање 300 младих људи из Србије у Кини, а такође је предложио и да 50 наших научних радника иде у Кину. Знате ли та то значи за њих? Си је посебно нагласио значај научне сарадње. Предложио је и формирање међувладиног технолошког комитета, што је нама веома важно, а разгоаврали смо и онапређењу у питањима развоја вештачке интелигенције", истакао је предсједник Србије.

Кинески предсједник Си Ђинпинг се захвалио искреним пријатељима, говорећи да је и 2016. имао топлу добродошлицу у Србији. Дирнут сам, рекао је Си, када сам послије осам година дошао и видио економски напредак Србије.

Рекао је и да је био импресиониран дочеком који му је приређен синоћ на београдском аеродрому Никола Тесла, захваљујући предсједнику Србије што му је омогућио да се сретне са српским народом и тако види величину и јачину пријатељства које српски народ гаји према Кини. Дирнут сам, додао је Си.

"Ми смо заједно најавили да ћемо изградити заједницу између Кине и Србије са заједничком будућношћу у Новој ери, која ће отворити ново поглавље у историји кинеско-српских односа. Прије осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Данас Србија постаје прва европска земља гдје ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је Си у обраћању.

Истакао је да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко повјерење које је снажно као стијена.

"Наша практична сарадња је унапријеђена, координација је блиска када је ријеч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које је само све више и више јача", нагласио је Си, додајући да Кина подржава очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, истакао је кинески предсједник. 

Предузимамо шест практичних корака у сарадњи двеју земаља међу којима су Споразум о слободној трговини, подршка Кине у организовању Експа, увоз више пољопривредних производа из Србије, а Кина поздравља и отварање нових авиолинија, навео је Си Ђинпинг.

"Двије стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", поручио је Си.

Прије обраћања медијима, двојица предсједника потписала су Заједничку изјаву двије земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Потписивањем заједничке изјаве почела је церемонија размене потписаних докумената између двије земље.

Подсјетимо, Си Ђинпинг борави у дводневној посјети Србији. За њега је синоћ уприличен дочек на аеродрому, а данас је настављен званични програм. 

Кинески предсједник није пропустио ниједну прилику да нагласи како је веома срећан због ове посјете и како Србију и Кину повезује "челично пријатељство". 

(Танјуг)