Прослављена слава Епархије зворничко-тузланске у Шамцу: Владику Фотија дочекали вјерници и руководство општине :: Semberija INFO ::

 

Прослављена слава Епархије зворничко-тузланске у Шамцу: Владику Фотија дочекали вјерници и руководство општине


Епископ Фотије служио је данас Свету архијерејску литургију у шамачком Храму Светог великомученика Димитрија поводом епархијске славе Живоносног Источника. 
 
Нагласивши да у БиХ не буде само једна Митрополија, епископ Фотије је изразио очекивање да ће можда бити двије-три, чиме би била спријечена могућност да се овдје појави идеја било какве босанске православне цркве. 
 
-Ових дана Светом архијеријском Синоду за Свети Сабор, за комисију за Устав СПЦ, предат је документ да Епархија зворничко-тузланска добије ранг митрополије, који је имала до 1920. године-рекао је епископ Фотије. 


 
Оцијенивши да су сада стечени услови да то буде кориговано, промијењено, владика Фотије је нагласио да је сада битно да у БиХ не буде само једна Митрополија. 
 
-Ако би Епархија зворничко-тузланска добила статус митрополије тиме бисмо спречили могућност да се овде појави идеја било какве босанске православне цркве, одвајање од Београда, од матице...- рекао је владика. 
 
Епископ Фотије је упозорио да треба на вријеме мислити и реаговати, што је учињено дописом који су послали Светом Синоду. 
 
-Видјећемо какав ће одговор бити. У сваком случају идеја је у народу овдје поздрављена. Надамо се позитивном одговору. Ми не желимо нешто што није било, ова епархија је била митрополија. Ми само то хоћемо да вратимо, зато се данас посебно људи радују, а то је за мене најважније - да смо тај процес покренули. Чекамо мајски Сабор и да видимо какав ће бити одговор-подсјетио је епископ Фотије. 
 
Заједно са монаштвом и свештенством Епархије зворничко-тузланске и бројним вјерницима епархијској слави просуствовао је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић. 
 
Миличевић је честитао славу и истакао да су Шамчани данас имали прилику да угосте епископа Фотије за кога је рекао да је не само духовник, него човјек који све Србе не учи само вјери, него и патриотизму. 
 
-Наш дивни архијереј својим радом чува српску православност, и увијек нас сабира у љубави и вјери и посебно његује везе са матицом Србијом и братском Русијом-рекао је Милићевић. 
 
Милићевић је оцијенио да је сарадња Општинске управе Шамац са Српском православном црквом одлична.
 
Заједно са епископом Фотијем Свету архијерејски литургију служио је епископ осјечкопољски и барањски Херувим.