Бивши директор Дома здравља оптужен да је себи и супрузи "пумпао" зараду :: Semberija INFO ::

 

Бивши директор Дома здравља оптужен да је себи и супрузи "пумпао" зараду


Потврђена је оптужница против Омера Хаџирадончића, бившег директора Дома здравља Бусовача, која га терети да је себи и супрузи незаконито повећавао зараду у тој здравственој установи.

Оптужницу против њега подигло је Кантонално тужилаштво Средњобосанског кантона, које га терети за продужену злоупотребу положаја или овлашћења, а потврдио ју је Општински суд у Травнику.

Оптуженом се ставља на терет да је од 1. јануара 2014. до 30. априла 2021. године, као директор Дома здравља Бусовача, искористио свој положај и поступио супротно статуту ове здравствене установе и колективном уговору о правима и обавезама послодавца и радника у области здравства на подручју кантона.

Оптужен је, наиме, да је у мјесечну евиденцију радног времена - шихтарицу, коју је свакодневно као директор контролисао и потписивао црвеном оловком, на утврђени број радних сати редовног рада себи додавао одређени број сати уписујући их као "рад у амбуланти" и овјеравао својим потписом, а што је у платним листама евидентирано као дежурство и као такво му је исплаћено, иако није радио те сате.

"На тај начин узео је себи 39.330 КМ, а истовремено је оштетио буџет Дома здравља Бусовача за исти износ", навели су из Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона.

Оптуженом Хаџирадончићу се ставља на терет и да је од 10. јуна 2019. до 30. септембра 2020. године радници Дома здравља Бусовача, својој супрузи М.Х., за вријеме док је била одсутна са посла због боловања, исплатио накнаде на име топлог оброка, превоза, услова рада и стимулације.

"Те накнаде јој не припадају за вријеме боловања. Тако јој је по основу ставки 'топли оброк' и 'превоз' прибавио противправну корист у укупном износу од 6.832 КМ и за тај износ оштетио буџет Дома здравља Бусовача", навели су из Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона.

Како је потврђено "Независним новинама", поступајућа тужитељка је у оптужници предложила да се од оптуженог Хаџирадончића одузме 39.330 КМ, а од његове супруге 6.832 марке.

(Независне)