Велике политичке странке годинама не пријављују донације приватних компанија :: Semberija INFO ::

 

Велике политичке странке годинама не пријављују донације приватних компанија


Иако су ове године странке пријавиле 550 хиљада марака донација приватних предузећа, што је знатно више него ранијих година, бројне велике политичке странке које дуго учествују у власти годинама не пријављују донације приватних компанија. Девет странака је добијало забрањене донације за изборе.

Неко пријављује неко не пријављује - ништа ново и ништа чудно, кажу грађани. У овом систему све је могуће и све на штету грађана.

Највише забрањених прилога примио је СДП БиХ који је пријавио око 83.000 КМ донација приватних предузећа у постизборном извјештају за посљедње опште изборе, а међу донаторима нашло се и 15 приватних компанија које су склапале послове с државом. СДА је приказала појединачно највише донација приватних предузећа – 137.800 КМ, а међу донаторима је и шест компанија које су пословале са органима извршне власти. Остале партије пријавиле су само мање донације, а бројне велике партије ни ове године нису приказивале донације приватних предузећа. СНСД, који је према процјени ТИ БиХ на кампању потрошио више од два милиона КМ, у извјештајима није приказао ни једну марку донација приватних предузећа. Уједињена Српска и Социјалистичка Партија нису пријавиле ни једну марку ових донација. ХДЗ БиХ приказао је свега 6.000 КМ донација приватних компанија.

СРЂАН ТРАљИЋ, Транспаренцy Интернатионал у БиХ

"Оно сто је наша порука и што не би хтјели да буде погрешно схваћено јесте да није највећа кривица на овим странкама које су заиста највише пријавиле донације, односно које су били транспарентни. Нажалост, пуно већи проблем су оне странке које нису пријавиле ништа. 

Крајем прошле године Централној изборној комисији Босне и Херцеговине достављен је акт ТИ БиХ о примању забрањених донација. У наставку кажу:

"Централна изборна комисија Босне и Херцеговине поступит ће у складу са својим надлежностима утврђеним Законом о финансирању политичких странака и Изборним законом Босне и Херцеговине. За све политичке субјекте биће рађена ревизија свих финанссијских извјештаја за 2022. годину, а с обзиром на то да је то била изборна година, у питању су три финансијска извјештаја и то предизборни, постизборни и годишњи".

Цијели систем финансирања политичких партија, посебно у предизборно вријеме, направљен је тако да странке могу да прикупе огромне количине новца без довољне контроле, каже новинар БИРН-а, Семир Мујкић.

"Оно што је посебно занимљиво у БИХ је да ЦИК и цијели систем контроле је направљен да функционише готово искључиво само у септембру мјесецу, мјесец дана пред изборе, кад траје званична предизборна кампања".

"Ако желимо да градимо демократски систем у БиХ финансирање политичких партија један је од основних предуслова да се то доведе у легалне токове", сматра новинар Дејан Шајиновић.

"Нормално је да када имате ситуацију да се нека странка или неки кандидат финансира новцем који није из легалних токова да та особа, странка или организација која финансира странку очекује нешто заузврат. Дакле, то вам је један од основних покретача корупције".

Овај вид корупције присутан је и у другим земљама које су много развијеније од БиХ, али забрињава то што се у БиХ такви случајеви, нажалост, не процесуирају, каже наша саговорница.

АМИНА ЧОРБО-ЗЕЋО, новинарка


"Пражавајуће је да правосудне институције не раде додатне истраге".

"Извјештај Транспаренси интернешнала БиХ је разбио мит да су само партије с националним предзнаком коруптивне и склоне малверзацијама", сматра политички аналитичар Мартин Микулић.

"Оно што се заправо показало је да приврженост одређеним малверзацијама не овиси, дакле није параметар уопште релевантан, је ли странка националног предзнака или грађанског".

ГРЕКО Савјета Европе годинама у свом извјештају понавља да финансирање политичких партија није ријешено те да нису испуњене препоруке Савјета Европе на шта се власти у БиХ оглушују.


БХРТ