Rijaset IZ u BiH o izjavi imama: Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati :: Semberija INFO ::

 

Rijaset IZ u BiH o izjavi imama: Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati


Ријасет Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ поручио је да се вјерска осјећања не смију вријеђати, а поводом увредљиве изјаве главног имама Меџлиса ИЗ из Козарца Амира Махића, који је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво

"Имам из Козарца хфз. Амир-еф. Махић на хутби одржаној 27. јануара 2023. године, изрекао је неколико непримјерених реченица о Светом Сави, великом вјерском ауторитету Српске православне цркве и самој Цркви.

Нетом по сазнању о томе, Ријасет Исламске заједнице је ступио у контакт с Муфтијством бихаћким, под чијом ингеренцијом је и Меџлис Исламске зајенице Козарац. Они су нам казали да су већ предузели кораке и од самог Хафиза Махића затражили изјашњење о томе, што је он и учинио", саопштио је Ријасет ИЗ у БиХ.

Како су додали, он је у извињењу, поред осталог, навео да је свјестан тежине које те ријечи носе са собом и да је најмање што може да уради јесте да упути људско и професионално извињење за оно што је казано, а увредљиво је за православне вјернике и њихову црквену заједницу.

"Желим да кажем да имами у Исламској заједници имају потпуну слободу у креирању садржаја хутби, те самим тиме и моја хутба, која је медијски публикована, није инструисана било политичким или сличним мотивима, али јесте дјелимично посљедица укупних отежавајућих околности у којима се Бошњаци у овом ентитету од послије рата налазе. Исто тако, жао ми је што се одређени наводи ове хутбе користе у дневнополитичке сврхе, те на тај начин жели да се створи амбијент међувјерске острашћености, која, како је већ речено са моје стране, нити институције чији сам запосленик, не постоји, а што потврђује вријеме у протеклим деценијама у којем имами нису ничим допринијели међунационалним или међувјерским тензијама", изјавио је Махић, а преноси у свом саопштењу Ријасет ИЗ у БиХ.

Из Ријасета су навели и оно што је Амир еф. Махић рекао у својој данашњој хутби.

"Моја намјера није била повриједити ничија вјерска осјећања, посебно мојих пријатеља и комшија, свештенства и припадника православне цркве. У неким закључцима сам очито био преоштар и због тога ако су моје ријечи било кога узнемириле или повриједиле,  користим ову прилику да упутим искрено јавно извињење. Изражавам своје кајање због тога", рекао је Махић.

Како је додао, жеља му је "била указати на присутни феномен злоупотребе и инструментализације вјере у нечасне сврхе и какве посљедице у друштву настају када вјера постане средство манипулације и идеолошке злоупотребе".

"Ми, овдје у Козарцу, смо на својим леђима осјетили шта значи злоупотреба вјере, јер смо убијани и затварани у логоре зато што смо били Бошњаци муслимани, односно по нечему другачији. Били смо, и нажалост остали, жртва, којој се ни након 30 година не исказује било какво жаљење, већ напротив исказују нам се ријечи мржње и чине ружна дјела… Још једном користим прилику да искажем своје искрено извињење и жаљење онима који се осјећају увријеђеним, те позивам све носиоце јавних функција и институција да ово не злоупотребљавају и не користе у дневно политичке сврхе дајући томе политичку димензију", навео је Махић.

Из Ријасета ИЗ у БиХ истичу да је Амир-еф. Махић изванредан имам, одговоран и посвећен свом раду, с великим угледом и без иједне мрље у свом дјеловању, али..

"Он је морао бити свјестан чињенице да је јавна личност и да његове ријечи имају посебну тежину, и да се посебно вагају. Стога ће се морати јавно очитовати о овоме пред дисциплинском комисијом Ријасета Исламске заједнице у БиХ, јер без обзира на све околности и разлоге: вјерска осјећања се не смију вријеђати. Исламска заједница је до сада досљедно бранила право на вјерска увјерења и дизала свој глас против сваке повреде тог права. Она ће то, без сумње, чинити и убудуће", навели су из Ријасета.

Ријеч је, додају, о личном ставу.

"Исламска заједница одбацује све инсинуације којима се овај догађај жели представити као дио планског дјеловања, како вјерског тако и политичког вођства бошњачког народа. Ријеч је, искључиво, о личном ставу иза којег не стоји Исламска заједница и њени званични органи", нагласили су из Ријасета.

(Независне)