ЦИК најавио за идућу седмицу расписивање избора :: Semberija INFO ::

 

ЦИК најавио за идућу седмицу расписивање избора


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Централна изборна комисија БиХ ће на сједници идуће седмице утврдити датум одржавања локалних избора за ову годину и органа власти за које се спроводе.

Одлука ће бити донесена у складу са одредбама Изборног закона БиХ", саопштено је из ЦИК-а.

На истој сједници биће усвојено и упутство о роковима и редослиједу изборних активности за локалне изборе 2024. године.

ЦИК подсјећа да сви евентуални кандидати, осим осталих услова прописаних законом, морају до дана расписивања избора имати пријављено пребивалиште у изборној јединици у којој се желе кандидовати.

На састанку лидера СНСД, ХДЗ-а БиХ и "тројке", који је одржан 17. априла у Источном Сарајеву, договорено је да до 26. априла у парламенту БиХ буду усвојене измјене Изборног закона БиХ, али се то још није десило.

Кристијан Шмит 26. марта је наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ, како је то оправдао, с циљем европских интеграција БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла на посебној сједници Изборни закон Републике Српске којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.