Кладионичарске преваре узеле маха: Преваранти згрнули милионе :: Semberija INFO ::

 

Кладионичарске преваре узеле маха: Преваранти згрнули милионе


Foto: Srpska Info
Кладионичарске преваре у Републици Српској и БиХ узеле су маха.
 
Иако полиција редовно упућује апеле грађанима да не насједају на ове преваре и даље постоје они наивни који ће повјеровати у сигуран добитак, али умјесто зараде, остају без новца.
 
У већини случајева починиоци ових кривичних дјела креирају налоге на друштвеним мрежама на којима рекламирају да посједују инсајдерске информације о наводно, намјештеним спортским мечевима.
 
На њима углавном објављују фотографије добитних тикета, фотографије побједника мечева и слично. Затим, траже од потенцијалних жртава да уплате одређене износе како би им открили о којем намјештеном мечу је ријеч. У почетку се траже мањи новчани износ, а након тога све већи.
 
Фоча „колијевка“ превара

Преваранти из Фоче у периоду од 2017. године до 2023. зарадили су више од 10 милиона марака, варајући грађане преко интернета и нудећи им лажне дојаве о намјештеним резултатима спортских утакмица.
 
Током седам година проведено је више од 10 полицијских акција, кодних назива „Тикет“, „Код 1,2,3“, „Монета“ и друге, а у циљу сузбијања кладионичарских превара. Полиција је задокументовала и тужилаштву доставила извјештаје против више од 200 особа за које се сумња да су учествовале у милионским преварама наивних грађана.
 
Крајем новембра прошле године, фочанска полиција је у оперативној акцији кодног назива “Мост 1” на три локације у Фочи извршила претрес кућа и станова које користи пет особа осумњичених да су кривичним дјелима прање новца и превара у протеклих шест година незаконито зарадили 700.000 КМ.
 
Том приликом, приведена су двојица од пет осумњичених, која су затечена на мјесту становања. Под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње, а на основу наредбе Основног суда у Фочи, извршен је претрес кућа и станова које користе К.М, К.Н, К.А, Р.А. и Р.М. из Фоче.
 
– Они се сумњиче да су од децембра 2017. године до септембра 2023. године, у намјери да себи или другоме прибаве противправну имовинску корист, остварили контакт са више особа из различитих земаља са подручја Југоисточне Европе, нудећи им тачне исходе спортских мечева, доводећи их у заблуду да на своју штету уплате новац, који су потом осумњичене особе подизале у банкама и поштама на подручју БиХ – саопштено је тада из ПУ Фоча.

На овај начин осумњичени преваранти из Фоче остварили су противправну имовинску корист у укупном износу од око 700.000 КМ.
 
Осим акције „Мост 1“, полиција у Фочи је у новембру провела и акцију „Типс“ у којој су ухапшене 3 особе.
 
– На основу наредби Основног суда Соколац обављен је претрес кућа и просторија које користе ухапшени и том приликом је пронађено и одузето више рачунара, више комада различитих мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима – речено је тада из МУП.
 
Нови извјештаји

Полицијска управа Требиње је Окружном јавном тужилаштву у Требињу поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу против М.З., Д.М. и А.В. које терете да су починили кривична дјела превара и прање новца.

– Они се сумњиче да су од 2018. до краја 2021. године на друштвеној мрежи Инстаграм креирали профиле на којима су лажним приказивањем чињеница у вези са резултатима спортских утакмица доводили у заблуду друге особе које су им уплаћивале различите новчане износе. Након обављених провјера, полицијски службеници су утвдили да су осумњичени у наведеном временском периоду зарадили 166.365 КМ – навели су из полиције.

Како су појаснили, М.З. је зарадио 68.400 КМ, Д.М. 66.615 КМ и А.В. 31.350 КМ.
 
Против седам особа из Фоче и Чајнича почетком априла ове године поднесен је извјештај Окружном јавном тужилаштву Требиње због кривичног дјела превара у вези са кладионичарским дојавама о намјештеним спортским резултатима, при чему су остварили зараду од скоро 834.000 КМ.

Ријеч је о особама чији су иницијали Ђ.Д, М.К, Р.О, С.П, С.К. из Фоче, те М.К и С.С. из Чајнича.
 
– Они су осумњичени да су од јануара 2018. године до јула 2023. године, у намјери да себи или другоме прибаве противправну имовинску корист, остварили контакт са више особа из различитих земаља Југоисточне Европе, нудећи им тачне исходе спортских мечева и доводећи их у заблуду да на своју штету уплате новац – саопштено је из ПУ Фоча.
 
Осумњичени су уплаћени новац подизали у банкама и поштама на подручју БиХ.
 
Акција “Икс бон”

Припадници Полицијске управе Требиње и Јединице за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске у марту су извели акцију „Икс бон“ у којој су ухапсили Б.Х., М.З., И.Ћ., С.Б., Н.Ш. и М.М, а који се доводе у везу са кладионичарским преварама.

Они су осумњичени за прање новца, а начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета потврдио је да је акцијом обухваћено 7 особа, од којих је једна и трудница.
 
– До сада је истрага утврдила да се ради о количини од преко 40.000 КМ. Путем друштвених мрежа су слали одређене лажне Икс бонове које су други под пријетњом уплаћивали и на тај начин прибављали одређену противправну имовинску корист, а користећи пријетњу као начин да то ураде – рекао је тада Лакета и напоменуо да су преваре обављане у посљедња три мјесеца ове године.
 
Преварантима уплатио 10.000 евра

Колико људска наивност може да кошта, показао је и случај мушкарца из Дервенте од прије неколико мјесеци, који уплатио 10.000 евра за кладионичарске дојаве, па остао без пребијене паре.
 
ПУ Добој саопштила је да је према наводима из пријаве оштећени преко друштвене мреже ступио у контакт са једном особом која му је понудила такозване кладионичарске дојаве, а што је навини Дервенћанин прихватио.
 
– У периоду од 7. до 13. јула, оштећени је у више наврата уплаћивао новац у укупном износу од 10.050 евра преко “Вестерн јуниона” и “Мониграма” – саопштено је тада из ПУ Добој.
 
Дервентској полицији се прије неколико мјесеци обратила и жена из овог града која је пријавила да је платила више од 3.000 КМ за кладионичарске дојаве особи која ју је након тога блокирала на друштвеним мрежама.
 
– Након што је оштећена у два наврата уплатила новац у укупном износу од 3.380 КМ, блокирана је на свим друштвеним мрежама од стране пријављеног лица – истакли су тада из ПУ Добој.
 
Казне до 10 година затвора

Према Кривичном законику Републике Српске, за кривично дјело преваре запријећена је казна до 10 година затвора
 
– Ко у намјери да себи или другоме прибави противправну имовинску корист доведе неко лице лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду или га одржава у заблуди и тиме наведе да то лице на штету своје или туђе имовине нешто учини или не учини, казниће се казном затвора од шест мјесеци до 3 године – наводи се у Кривичном законику Републике Српске.
 
На висину изречене казне утиче висина материјалне штете причињена извршењем кривичног дјела. Уколико је прибављена имовинска корист или је проузрокована имовинска штета у износу који прелази 10.000 КМ, починилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година, а ако тај износ прелази 50.000 КМ, казниће се казном затвора од две до десет година.
 
(Српска Инфо)