Већи број радних виза за Њемачку урушава економију у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Већи број радних виза за Њемачку урушава економију у БиХ


Foto: Freepik
Након што је Њемачка одлучила да удвостручити број виза које ће се годишње одобравати грађанима западног Балкана у сврху рада, на 50.000 виза, наши саговорници истичу да ће то сигурно лоше утицати на привреду БиХ, али да ће доћи и до пада економије, као и смањења броја радника.
 
Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца Федерације БиХ, казао је у разговору за "Независне новине" да одлазак радника никако није добар за привреду БиХ.
 
"Њемачка је прије неколико година имала потребу за милион и нешто радника, а сада се то може само повећавати. Код нас је већ катастрофално стање што се тиче радне снага, а што се тиче даље либерализације, то ће постати још горе, буквално ћемо се испразнити", казао је Смаилбеговић.
 
Додао је да држава ништа не ради у вези с тим питањем, односно, како каже, потребно је да отвори границе за стране раднике.
 
"Мислим да ће економија почети да пада, да ће почети да се смањује број радника, тако да ће то бити удар и на буџете и на све остало", појаснио је Смаилбеговић.
 
Како је рекао, привредници ће бити принуђени да смањују број радника, што ће, како истиче, бити удар на државу, друштво, на комплетан животни стандард становника БиХ.
 
"Са мањим бројем запослених смањују се промети, бруто национални доходак, мањи су буџети, иде се у минус са економијом, то је најгоре што се може десити једној држави", казао је Смаилбеговић.
 
Да за привреду БиХ, али и Републике Српске, одлазак радника није добар и да ће то бити оптерећење сматра и Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.
 
"Само одређење Њемачке да сада повећа тај број ће још више одвући наших радника на њемачко тржиште. Сигурни смо да ће отићи бољи радници, односно они радници са бољим знањем, компетенцијама и што ће додатно урушити квалитет радника који ће остати у Српској", казао је Ћорић.
 
Како је рекао, тренутно су негативни трендови у привреди у Српској, али истиче да се треба надати да ће у наредном периоду доћи до опоравака и стабилизације.
 
"Ако се врати обим производње на планиране нивое, а у међувремену радници напусте простор Српске, тада ће доћи до великог проблема", казао је Ћорић.
 
Игор Гавран, економиста, казао је да га не чуди то што је Њемачка повећала број издатих радних виза те, како каже, то је тренд већ годинама.
 
"Све већа либерализација услова и све лакши увоз радне снаге за нас значи 'извоз', односно исељавање. Наравно, не значи то аутоматски да ће за толико повећати број грађана БиХ у Њемачкој, али сигурно ће значајан број тих додатних виза искористити наши грађани", казао је Гавран.
 
Додао је да ће домаће власти то вјероватно прославити, јер то ће значити прилив више дознака из иностранства, што, како каже Гавран, највише помаже нашем БДП-у, пуно више од директних страних улагања.
 
"Једино би драстично побољшање живота у БиХ могло промијенити овај тренд, јер онда не би било толико важно колико је лако или тешко исељавати се ако нема толико разлога као данас. А послодавци се добрим дијелом надају отварању тржишта рада за лакши увоз јефтине радне снаге у БиХ умјесто да и сами покушају задржати наше грађане бољим условима", казао је Гавран.
 
Подсјетимо, од 1. јуна ове године грађани Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије уживаће повлаштен приступ њемачком тржишту рада. Наиме, Њемачка је одлучила удвостручити број виза које ће се годишње одобравати грађанима ових шест земаља у сврху рада, на 50.000 виза, преноси "СцхенгенВисаИнфо". Регулатива за земље западног Балкана била је ограничена до краја 2023. Међутим, након усвајања новог Закона о имиграцији квалификованих радника, Њемачка је одлучила промијенити правила за те земље.
 
Како је појашњено из Амбасаде Њемачке, нова правила ће бити дистрибуирана у одговарајуће вријеме, а до тада ће се сви термини и даље додјељивати путем система лутрије. Међутим, због великог интереса ових националности за добијање радних виза за Њемачку од ступања на снагу ове уредбе, Њемачка је одлучила додијелити датуме за визе на темељу среће.
 
Њемачке амбасаде у овим земљама западног Балкана успоставиле су систем мјесечне лутрије који насумично бира особе којима ће бити допуштено да закажу термин за подношење захтјева за визу.
 
Термин за радну визу за Њемачку и западни Балкан отвара се 8. маја и траје седам дана, до 14. маја.
 
У том седмодневном периоду могу се регистровати сви држављани Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије, а поступак регистрације није потребно обављати преко посредника или других агенција, јер је врло једноставан. Кандидати треба да имају на уму да се могу пријавити само једном. Такође, није допуштена накнадна промјена података или пренос термина на другу особу. Они који буду извучени у систему лутрије биће обавијештени од стране њемачких власти и тада ће моћи проћи кроз процес подношења захтјева за визу.
 
(Независне)