Др Живка Мићановић Цвејић постаје важан „мост“ за сарадњу Матице српске и Републике Српске: Добробит за људе са обје обале Дрине :: Semberija INFO ::

 

Др Живка Мићановић Цвејић постаје важан „мост“ за сарадњу Матице српске и Републике Српске: Добробит за људе са обје обале Дрине


Фото - В. Митрић
За Семберија инфо: Младен Василић

Скупштина Матице српске у Новом Саду изабрала је, на јучерашњој 130 редовној сједници, др Живку Мићановић Цвејић, дипломираног псхихолога, запослену у Здравственом центру у Лозници, за члана и сарадника.

Др Мићановић Цвејић, осим завидног образовања и успјешног рада у здравству Србије, има плодну каријеру као универзитетски посленик, чија су предавања увијек одлично посјећена и на која долазе и студенти са других смјерова. Омиљена је, поштована и цијењена, не само установи у којој ради у међу студентима, већ и као суграђанка и као доказани хуманиста и човјекољубац.



"Афективна приврженост у партнерским односима као предиктор депресивности" и " Изазов брачног живота: фактори опадања брачног односа", само су неки од научних радова, који су, у међувремену, оставили таг у Зборнику Матице српске. У образложењу за њен пријем истиче се "врхунски научни приступ проблематикама којима се бави,  темељан аналитички начин представаља чињеница, уз јасне, прецизне и разумљиве поруке, поуке и саопштавања знања и сазнања на начин који се најбоље "прима" код оних којима су намјењене".

За Матицу српске, како се истиче "њен пријем је велики добитак, јер научни дјелатници, попут ње, су насушна потреба, не само Матице српске, већ читавог нашег друштва, данас".Ово утолико пре, како се истиче у стучним круговима, "јер у рад уноси, и знање и умијеће, али и жар без ког нема успјеха".

Честитајући др Мићановић Цвејић, како каже, "овај велики подвиг и успјех", градоначелник Лознице, Видоје Петровић, наглашава да је поносан, "јер је град препознао њене научне вриједности кроз драгоцјене пројекте којима се зналачки и успјешни бави, ван онога што посвећено и стручно чини у здравственој установи, гдје је запослена".

Василије Перић, начелник општине Угљевик у Републици Српској, која има одличне односе са градом Лозница, каже да је локална самоуправа на чијем је он челу потписала уговор о сарадњи са Матицом српском, истичући да је сигуран да ће др Живка Мићановић Цвејић бити један од главних "мостова" те сарадње.