Винари у Српској задовољно трљају руке :: Semberija INFO ::

 

Винари у Српској задовољно трљају руке


Foto: Unsplash
Потражња за домаћим винима из Српске је пуно већа него што винарије имају вина у понуди, казали су у домаћим винаријама за "Независне новине" те су истакли да квалитет домаћих вина већ годинама препознају љубитељи овог напитка не само у региону, већ и широм Европе, Америке, али и Азије.
 
Како је у разговору за "Независне новине" рекао Радован Вукоје, предсједник групације винара БиХ при Спољнотрговинској комори БиХ, члан Удружења винара источне Херцеговине "Винос" и власник Винарије "Вукоје, нека вина која су настала у берби прошле године већ су пласирана на тржишта.
 
"То су вина из едиције традиционалних вина, то су бијела вина, тамјаника, примавера, жилавка. Квантитетом је прошла година била нешто мања, али је квалитетом била веома добра, тако да смо и ове године присутни на тржиштима Америке, Азије и Европе", казао је Вукоје.
 
Додао је да очекују да берба 2023. године буде веома успјешна.
 
Истакао је да своја вина извозе на тржишта 14 земаља европске уније, осам земаља у Америци те у Кину.
 
"Ми смо лимитирани што се тиче количине, можемо да продамо онолико колико наше грожђе да. Ми смо специфична производња која је усмјерена искључиво на производњу врхунских вина и на производњу од искључиво своје сировинске базе", рекао је Вукоје.
 
Нагласио је да је потражња за њиховим винима и до четири пута већа од њихове понуде.
 
"На тржишту Велике Британије наша вина налазе се у ресторанима који имају двије и три 'Мицхелинове' звјездице", казао је Вукоје.
 
Да је потражња за домаћим винима већа него понуда, потврдила је за "Независне новине" Маријана Јунгић, директорица винарија "Јунгић", која истиче да је највећа потражња за бијелим винима, која су принуђени пласирати на тржиште исте године када су направљена.
 
Додала је да је берба прошле године била врло добра те да очекују добра вина од ове бербе, а бијела вина из бербе 2023. се већ налазе у продаји.
 
Додала је да највише вина пласирају у Црну Гору, Србију, Америку и земље Европске уније, а однедавно своја вина пласирају и на тржиште Бразила
 
Када је ријеч о разлици пласмана домаћих вина на инострана тржишта, Јунгићева истиче да страни купци најчешће узимају премијум вина.
 
Како су у Управи за индиректно опорезивање (УИО БиХ) казали за "Независне новине", из БиХ је у прва три мјесеца прошле године извезено 675.946 килограма вина у вриједности од 1.656.588 КМ.
 
"У прва три мјесеца ове године извезено је 782.575 килограма вина у вриједности од 1.674.866 КМ", навели су из УИО БиХ.
 
Додали су да је ове године највише вина из БиХ свој пут нашло до трпеза у Хрватској Црној Гори, Србији, Њемачкој и САД.
 
"Током 2023. године из БиХ је извезено 3.329.920 килограма вина у вриједности од 9.073.255 КМ", рекли су у УИО БиХ.
 
Додали су да је током 2022. године извезено више од три милиона килограма вина у вриједности већој од седам милиона КМ.
 
"У 2023. години увезено је више од осам милиона килограма вина у вриједности већој од 49 милиона КМ, док је током 2022. године увезено вино у вриједности већој од 39 милиона КМ", навели су у УИО БиХ.
 
(Независне)