У Српској 159 заражено од морбила :: Semberija INFO ::

 

У Српској 159 заражено од морбила


FOTO: Ilustracija
Број заражен од морбила у Републици Српкој расте, па је тако је до сада у Српској пријављено 159 случајева обољелих од малих богиња.

"Највише пријављених случајева је у и Бијељини 115, Бањалуци 19, Источно Ново Сарајево осам, Источна Илиџа четри, Угљевик три, Котор Варош, Пале, Добој по два случаја, док је по један случај пријављен у Мркоњићу Граду, Прњавору, Лакташима и Пелагићево",  казали су из Института за јавно здравство Републике Српске.

Додају да највећи број обољелих је старости од једне до четри године, чак  68 малишана, док  је међу обољелим и седам бебе млађе од годину дана.

"Међу обољелима од малих богиња има и 44 малишана , узраста од пет до девет година година", казали су из Института.

Из Института за јавно здравство Републике Српске казали су раније за "Независне новине" да домови здравља у Српској на располагању имају МРП вакцину.

Надлежни и даље апелују на родитеље да на вријеме вакцинишу своју дјецу МРП вакцином која је једини вид заштите против ове болести.

Висока температура, осип по кожи, кашаљ и цурење носа, само су неким од симптома малих богиња или морбила, који треба да буду узбуна да се заражени јаве надлежним здравственим установам

Иако оболијевају и одрасли међу зараженима је највише дјеце и то оне која су невакцинисана или непотпуно вакцинисана вакцином против морбила.

А мале богиње или морбили су изузетно заразна вирусна инфекција, против које постоји ефикасна вакцина, МРП, која је обавезна за сву дјецу до седме године живота, а даје се у двије дозе.

Да би се постигао колективни имунитет, неопходно је да буде вакцинисано 95 одсто дјеце, а у Републици Српској првом дозом у 2022. години вакцинисано је свега 69 одсто малишана, а другом дозом њих 75 одсто, кажу епидемиолози.

(Независне)