Систем "Пронађи ме" до краја године и у Српској :: Semberija INFO ::

 

Систем "Пронађи ме" до краја године и у Српској


Израда софтверског рјешења за покретање система за обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица "Пронађи ме" до краја године, а можда и раније, требала би бити окончана, а систем пуштен у употребу.
 
Истакао је ово данас Синиша Каран, министар унутрашњих послова РС на конференцији за новинаре поводом Конференције "Хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица – 'Пронађи ме' у Републици Српској" коју је организовао МУП РС.
 
Према његовим ријечима, информатичке службе већ израђују софтверско рјешење.
 
"Ово је посебан искорак који се односи на ситуације када би наша дјеца могла бити проглашена несталим, када нестану или буду отета и морам рећи, на срећу, ми у Републици Српској у протеклих пет година немамо ниједан такав случај. МУП и сада предузима низ мјера радњи одмах по пријави о нестанку или отмици дјетета", рекао је Каран.
 
Жеља је да се укључи комплетна друштвена заједница и сваки грађанин и да сваки грађанин на тај начин буде од помоћи полицији.
 
"Показало се да су први моменти, хитни моменти, често кључни и одлучујући да ли ћемо благовремено дјеловати у таквим ситуацијама да не дође до трагедија", навео је он.
 
Како је рекао, МУП Српске је од прошле године, тачније од трагичних догађаја у Рибникару, посебну пажњу посветио малољетничкој деликвенцији, вршњачком насиљу и генерално дјеци.
 
Милан Андрић, помоћник секретара МУП-а Србије, казао је да је Србија прошле године иплементирала овај систем који постоји у 22 земље Европе, а прилагодили су га потребама Србије.
 
"Ми смо дошли само са једном намером, а то је да вам пренесемо поруку нашег министра и нашег министарства и Републике Србије у целини да смо спремни да вам пружимо сву помоћ, и стручну и техничку, да и ви уведете овај систем с намером да га никада не користите", истакао је Андрић.
 
Изразио је наду да ће у будућности постојати јединствен систем који ће покривати Србију и Српску.
 
Игор Јурић, предсједник Центра за несталу и злостављану дјецу, истакао је да је за покретање система потребно да се зна да је дијете у животној опасности.
 
"Те 2015. године када смо ми покренули иницијативу за увођење система 'Амбер Алерт' у Србију, који се данас зове 'Пронађи ме' идеја је била да цели регион има један такав систем и да сви заједно тражимо децу без обзира да ли је нестало у Београду, Бањалуци, Сарајеву, Загребу, Подгорици, Скопљу или другом месту нашег региона", рекао је он.
 
Додао је да ће Република Српска прва поред Србије имати овакав систем, а да су они позвали и друге земље, односно институције у региону да слиједе њихов примјер и уведу овај систем.
 
Како је истакао, у Србији тренутно у оквиру овог система имају 600 чинилаца, а тренутно раде на умрежавању система и друштвених мрежа, односно раде не рјешавању питања да са друштвених мрежа нестану сви подаци о несталом дјетету након завршетка акције.
 
(Независне)