Москва одала почаст убијенима у Бањској: "Једна боја, једна вjера, једна крв" :: Semberija INFO ::

 

Москва одала почаст убијенима у Бањској: "Једна боја, једна вjера, једна крв"


У руској престоници осванули су билборди на којима се изражава подршка Србији и одаје почаст страдалима у инциденту у Бањској са поруком "тугујемо заједно са Србијом".

На више зграда у центру Москве поручује се "Једна боја, једна вјера, једна крв", пише Раша тудеј Балкан.

Русија се на овај начин придружила Влади Србије и Влади Републике Српске које су прогласиле сриједу 27. септембар 2023. године за Дан жалости.
 
Више руских организација изразило је подршку Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу.

На руским телеграм каналима до вечерас је објављено 57 публикација посвећених жаловању у Србији за жртвама трагедије у манастиру Бањска, а канале тих организација прати више од 1,8 милиона становника.

У објавама на друштвеним мрежама ових око 15 организација изразило је "солидарност са српском браћом" и "подршку њиховој борби против притиска Запада и албанског терора".

- НАТО снаге на Косову одобравају убијање српског становништва. Непрекидни албански терор над старосједиоцима, Србима са КиМ, довео је до крвопролића у селу Бањска на сјеверу Покрајине. У нападу илегалних група на локални манастир 24. септембра погинула су четири мјештана, што је навело предсједника Србије Александра Вучића да прогласи националну жалост. Напади и угњетавање српског становништва Косова настављају се све већим интензитетом уз подршку европских земаља и Кфора, војног контингента НАТО - наводи се у објави ових 15 организација.

Неке од организација објавиле су и информације о Данима жалости у Србији, али и наслове попут "Албански терористи убијају српске цивиле на Косову", "НАТО снаге на Косову одобравају убиство српског становништва", "Европа поново одбија да примјети етничко чишћење на Косову", "Трагедија на Косову: етнички Срби поново на удару албанских терориста", "Русија заједно са Србијом против албанског терора на Косову".

Осим објава на друштвеним мрежама, ове организације су у на више зграда у Москви окачили заставе Србије и слику села Бањска на којој пише "једна боја, једна вјера, једна крв".

Међу организацијама које су дале подршку Србији су "МИГ Русије", "Незванични Безсонов", "Руски покрет снова", "ЗовГрад", "Бијела сова", "Ретрибутион"...

Подсјећамо, у трагичним догађајима у манастиру Бањска на сјеверу Косова и Метохије у недјељу ујутру су у сукобу са тзв. косовском полицијом живот изгубили четири Србина и један припадник приштинских снага.

Званична Москва је истакла да је ескалација ситуације на КиМ директна посљедица политике премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

- Курти жели да подстакне сукоб и очисти регион од Срба - изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

У августу су у истом духу у знак подршке Србији широм Русије осванули графити "Кад се војска на Косово врати". У препознатљивом стилу ишарани су зидови уз српску тробојку и жута слова.

(РТРС)