Шолц искључио могућност слања ракета Таурус дугог домета Украјини :: Semberija INFO ::

 

Шолц искључио могућност слања ракета Таурус дугог домета Украјини


Извор: Анадолија (Б.Е.Г) / БХРТ

Њемачки канцелар Олаф Шолц у понедјељак је одбацио могућност испоруке пројектила Таурус дугог домета Украјини, тврдећи да би то могло довести до директног сукоба између Русије и НАТО-а.

"Жељели бисмо спријечити да овај рат који је Русија започела против Украјине ескалира у рат између Русије и НАТО-а", рекао је Шолц у интервјуу њемачкој новинској агенцији дпа.

Истакао је да би испорука пројектила њемачке производње Таурус дугог домета Украјини захтијевала ангажовање њемачких војника за ову мисију или њихово распоређивање у Украјини.

"Њемачки војници не би требали бити на било који начин повезани с потенцијалним циљевима овог система, ни на једном мјесту, нити било гдје", рекао је Шолц.

Додао је да њемачки војници неће бити распоређени на украјинској територији.

"Наша држава и војне структуре наше земље неће бити укључене у овај рат. То је одговорност владе, одговорност канцелара", рекао је Шолц.

Украјина је у више наврата тражила од Њемачке крстареће ракете Таурус, а украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба рекао је у јануару да Кијеву треба ово оружје "да уништи руску војну инфраструктуру дуж линије фронта на украјинској територији".

Моћне крстареће ракете имају домет од више од 500 километара и добро су познате по свом успјеху у правилном гађању објеката попут мостова или дубоко закопаних циљева, као што су командни бункери.