Премијер Шведске о уласку у НАТО и могућој реакцији Русије: "Спремни смо на свашта" :: Semberija INFO ::

 

Премијер Шведске о уласку у НАТО и могућој реакцији Русије: "Спремни смо на свашта"


Извор: Глас Српске

​Премијер Шведске Улф Кристерсон огласио се након одлуке Мађарске да ратификује чланство ове скандинавске земље у НАТО-у те је поручио како је ово историјски дан.

Између осталог, Кристерсон је рекао како је Шведска спремна преузети одговорност за евроатлантску сигурност.

Осим коментара на друштвеним мрежама, Кристерсон је на конференцији за медије упитан и да ли очекује реакцију из Русије.

"Што се Русије тиче, једино што можемо очекивати јесте то да им се не свиђа што ће Шведска ући у НАТО. Ипак, нагласио је како се то може изразити на неколико начина.

"Спремни смо на свашта. Оно што стално видимо су дезинформације и цyбер напади. Мислим да је цијели наш дио свијета спреман да се суочи с много различитих ствари. Увјерен сам да смо сада много сигурнији него прије што смо поднијели пријаву", рекао је Кристерсон.

Поводом одлуке Мађарске огласили су се званичници и других земаља сјеверне Европе те су поручили како је ово важан дан за све западне земље.

"То што се сјеверноевропске земље удружују у НАТО је историјска одлука", рекао је норвешки премијер Jonas Gahr Store, преноси Кликс.

Данска премијерка Мете Фредриксен такође је поручила како је ово изузетно добар дан за НАТО.

"Ово је заиста добар дан за Шведску и заиста добар дан за све нас који дијелимо исту област безбједносне политике", закључила је Фредриксен.