Ирак: нов закон против ЛГБТ+ особа, предвиђа казне и до 15 година затвора :: Semberija INFO ::

 

Ирак: нов закон против ЛГБТ+ особа, предвиђа казне и до 15 година затвора


Извор: Политика

Ирачки парламент усвојио је закон који криминализује хомосексуалне односе и трансродне особе, уз казне које могу износити и до 15 година затвора.

Закон је усвојен после прве верзије која је предвиђала и смртну казну.

Међународна невладина организација Амнести интернешенел одмах је реаговала критикујући „кршење основних људских права”, оценивши да данас усвојени амандмани „угрожавају Ирачане који су већ свакодневно узнемиравани”.

Ти амандмани, којима се мења закон против проституције из 1988. године, усвојени су на седници на којој је присуствовало 170 посланика од 329, наводи се у саопштењу прес службе ирачког парламента.

Нови закон предвиђа казне од десет до 15 година затвора за хомосексуалне односе, као и за размену сексуалних партнера (свинг) код хетеросексуалних односа, наводи се у тексту у чији је увид имала агенција АФП.

Закон забрањује „сваку организацију која промовише хомосексуалност у Ираку”, уз казну од седам година затвора за „промовисање хомосексуалних односа”.

Закон такође забрањује „промену биолошког пола на основу индивидуалних жеља или склоности” и предвиђа казну од једне до три године затвора за сваку особу или доктора који су укључени у родну транзицију.

Слична казна је предвиђена за сваког мушкарца чије се понашање сматра женственим.

Ирачко друштво одбацује хомосексуалност, а мала ЛГБТ+ заједница је често мета „отмица, силовања, мучења и убистава” наоружаних група које остају некажњене за своја дела, наводи се у извештају из 2022. године међународне невладине организације Хјуман рајтс воч.