Израелски званичници: Настављамо рат у Гази упркос америчкој обустави испоруке оружја :: Semberija INFO ::

 

Израелски званичници: Настављамо рат у Гази упркос америчкој обустави испоруке оружја



Највиши израелски званичници поручили су данас да ће наставити рат у Појасу Газе, упркос одлуци америчког предсједника Џозефа Бајдена да замрзне испоруку оружја Тел Авиву због офанзиве на јужни град Рафах.

"Кажем свјетским лидерима - никакав притисак, никаква одлука било којег међународног форума неће спријечити Израел да се брани", рекао је премијер Израела Бењамин Нетањаху у видеопоруци објављеној на платформи 'Икс' и додао:

"Као премијер Израела, једине јеврејске државе, заклињем се ако Израел мора бити сам, биће сам".

Министар одбране Јоав Галант такођер је обећао да ће Израел "постићи своје циљеве" и да се "не може покорити".

"Одавде кажем непријатељима Израела и његовим најбољим пријатељима: Држава Израел се не може покорити - ни ИДФ (војска), ни Министарство одбране, ни одбрамбени естаблишмент, ни Држава Израел. Остварићемо своје циљеве", рекао је Галант на војној церемонији.

Амерички предсједник Џо Бајден јучер је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да је зауставио пренос оружја Израелу због офанзиве на Рафах, гдје се око 1,5 милиона расељених Палестинаца склонило од рата.

Бајден је признао да је америчко оружје кориштено за убијање цивила у Гази.

Амерички предсједник је додао да досадашње акције Израела у Рафаху тек треба да пређу "црвену линију" која би га навеле да преиспита своју политику о Гази.

Раније данас, израелски предсједник Исак Херзог позвао је владине званичнике да се суздрже од давања "неодговорних" изјава о америчком предсједнику.

Израел је убио више од 34.900 људи и ранио 78.500 у офанзиви на Појас Газе након напада Хамаса 7. октобра 2023. у којем је убијено скоро 1.200 особа.

Више од седам мјесеци након почетка рата, огромни дијелови Газе налази се рушевинама, док је 85 посто становништва енклаве интерно расељено.

Израел је пред Међународним судом правде оптужен за геноцид. Привременом пресудом у јануару Тел Авиву је наложено да заустави геноцидна дјела и подузме мјере како би се осигурало пружање хуманитарне помоћи цивилима у Гази.


Извор: Анадолија (С.М.) / БХРТ