КОЈАДИНОВИЋЕВА РИЈЕЧ НА ЦИЈЕНИ: Србин на дебати и представљању кандидата за предсједника Европске комисије у Берлину :: Semberija INFO ::

 

КОЈАДИНОВИЋЕВА РИЈЕЧ НА ЦИЈЕНИ: Србин на дебати и представљању кандидата за предсједника Европске комисије у Берлину



Разматрања приједлога за будућег предсједника Европске комисије који ће бити изабран 9. јуна улазе у завршну фазу. 

У Берлину, у одјељењу Европског парламента, синоћ је био један од скупова који се бавио актуелном проблематиком старог континента али, поред осталог, било је ријечи какав треба да буде нови шеф Европске комисије. 

Мишљење о томе какве квалитете треба да има будући предсједник Европске комисије  изнио је и Мирослав Којадиновић који је члан и експерт њемачке комисије за енергетску ефикасност. 

Којадиновић је нагласио значај енергетике у савременом свијету као и то да тај приотитет мора да схвата и разумије онај ко би био на тако високој дужности и апострофирао који су највиталнији задаци када је у питању енергетика Европе и све што њу прати данас. 

-Задовољство ми је што се у овом важном питању слуша ријеч експерата а не само политике и надам се да ће знање, умијеће и способност пресудити када је ријеч о избору будућег челника Евопске комисије-рекао је Којадиновић, који је познат по тијесној вези са Републиком Српском и као добротвор и као човјек који повезује српску привреду са привредама земаља чланица Европске уније у границама колико је у прилици. 




На синоћној дебати којој је између осталих присуствовала и актуелни предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, Којадиновић је поставио питање шта ће се урадити по питању смањења национализма и популизма у Европи како би се спасила демократија. 

-Једно од питања је било да ли су реални политички циљеви ЕУ што се тиче енергетске транзиције са фосилних горива на зелену енергију за коју је потребан велики буџет и вријеме-додао је Којадиновић. 

Он је изразио очекивање да ће ови избори донијети много демократије што је потребно свима. 

-Надам се да ћемо задате циљеве од 2030 до 2045 године испунити а најприје да сви у Европи живе у миру и хармонији-рекао је Којадиновић. 

На крају разговора Којадиновић је истакао да очекује да ће ЕУ подржати БиХ са различитим пакетима помоћи да би достигли циљеве а све у сврху придруживања као пуноправног кандидата члана ЕУ.