Упозорење на олује широм региона, метеоларм упаљен и за дио БиХ :: Semberija INFO ::

 

Упозорење на олује широм региона, метеоларм упаљен и за дио БиХ


БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - У Хрватској и Србији издата су упозорења да стиже невријеме, а за дио БиХ је упаљен наранџасти и жути метеоаларм.

За регију Бањалука се очекује 30 до 60 мм кише за 24 часа, те грађане позивају да предузму мјере опреза.

-Будите спремни да заштитите себе и своју имовину. Плављење имовине и саобраћајних мрежа су могуће. Mогућ je поремећај у снабдијевању електричном енергијом. Може бити потребна мања евакуација. Тешки услови за вожњу услијед смањење видљивости и неконтролисаног кретања возила услијед воде - наводи се у упозорењу.

У регији Фоча могуће је локално плављење мањег броја имовине, са локалним ометањем у активностима на отвореном, а у Приједору је могуће плављење имовине и саобраћајних мрежа. Како се наводи можда ће бити потребна и мања евакуација.

Могућности за локално плављење мањег броја имовине постоји и у регији Требиње, те регији Вишеград.

Упозорење је издато за регију Бихаћ гдје се очекују падавине између 30 и 60, локално до 70 л/м2.

Федерални хидрометеоролошки завод упозорио је грађане да предузму мјере опреза и прате актуелну прогнозу времена, да буду спремни да обуставе активности на отвореном, јер је могуће плављење имовине и саобраћајних мреже. Могућ је поремећај у снабдијевању електричном енергијом, водом и у комуникацијама, а може бити потребна мања евакуација. 

Могуће су поплаве и у регији Мостар, те регији Сарајево и Тузла.

Републички хидрометеоролошки завод Србије у својој најновијој временској прогнози најавио је обилне падавине у Србији, нарочито у другом дијелу дана. На снази је и црвени метеоаларм.

Како се наводи, у Србији ће данас бити умјерено до потпуно облачно и осјетно хладније вријеме, с кишом, пљусковима, грмљавином и локалном појавом града.

Очекују се обилне падавине, нарочито у другом дијелу дана, од 40 до 80 милиметара, понегдје и око 100 милиметара за 24 сата, што представља мјесечну количину падавина.

Укључен је метеоаларм за готово цијелу Хрватску, а за Велебитски канал на снази је црвено упозорење због олујне буре.

Данас је у Хрватској очекује умјерено и претежно облачно вријеме, повремено с кишом, чешћом у првом дијелу дана. На Јадрану још понегдје може бити пљускова с грмљавином, локално израженијих.

Биће вјетровито, на копну уз умјерен и мјестимично јак сјеверни и сјевероисточни вјетар, на Јадрану уз умјерену и јаку буру с олујним ударима.

Снажња грмљавинска олуја јуче је погодила Хрватску, а најкритичније је било у Сплиту гдје су аутомобили плутали по улицама, а гром је пресјекао стуб за расвјету напола, преноси Телеграф.


Глас Српске