Ближи се почетак Српска опена: Ноле увео Бањалуку у одабрано АТП друштво :: Semberija INFO ::

 

Ближи се почетак Српска опена: Ноле увео Бањалуку у одабрано АТП друштво


Бањалуку тресе тениска еуфорија јер ће тачно за седам дана (главни турнир почиње у понедјељак) на теренима у Бањалуци заиграти свјетски позната имена бијелог спорта и звијезде које смо до сада могли пратити само преко ТВ екрана.

Наравно, у питању је Српска опен, АТП турнир серије 250 који је претходних година одржаван као Србија опен, а који је због намјере Београда да конкурише за ранг више (АТП серију 500) ове године пребачен у град на Врбасу.

Нема сумње да ће ово бити један од највећих спортских догађаја на овим просторима још од Олимпијских игара 1984. године у Сарајеву, а потврђује то и листа учесника коју на опште одушевљење свих који ће од 16. до 23. априла доћи у Бањалуку предводи најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић.

Више је него очигледно да је управо освајач 22 гренд слема и 93 АТП титуле и човјек који је помјерио границе модерног тениса најзаслужнији што је Београд добио прилику да организује нешто озбиљније од челенџера.

Његова породица је откупила датумско право одржавања АТП турнира од претходног организатора, Отвореног првенства Низоземске, а Србија опен или Отворено првенство Србије је први пут одржано 2009.

Мечеви су играни на тениским теренима Спортског центра "Милан Гале Мушкатировић", у склопу којег је израстао савремени Тениски центар "Новак" који сада нуди 11 терена са шљаком и три са тврдом подлогом те бројне друге садржаје.

Први побједник Србија опена је био управо Ђоковић. Турнир је успјешно одржаван све до 2013, када је лиценца враћена Асоцијацији тениских професионалаца (АТП) и услиједила је пауза у организацији све до 2021. године.

На турниру су у те четири године учествовали бројни тениски асови као што су Давид Налбандијан, Пабло Андухар, Кеи Нишикори, Фернандо Гонзалес, Гиљермо Гарсија Лопез, Хуан Монако, Иво Карловић, Игор Андрејев, Арно Клемон, Иван Љубичић, Кристоф Рохус, Андреас Сепи, Маркос Багдатис, Стан Вавринка, Ернест Гулбис, Алберт Монтањес...

АТП турнир се у српску пријестоницу вратио 2021, када је Београд добио шансу управо због помјерања датума одржавања Ролан Гароса. Тада су лиценцу преузели од Отвореног првенства Мађарске, за прошлу годину је она изнајмљена од Бугарске, а за ову годину од Румуна. До лиценце није лако доћи, а, како сада ствари стоје, са Бањалуком би се могло завршити одржавање овог турнира АТП серије 250.

"Јако је мали круг турнира, не издају се нове лиценце, тешко је. Желимо две лиценце како бисмо их спојили. Гледамо начин на који можемо да дођемо до тога да имамо нашу лиценцу, макар била и 250, како бисмо дошли до 500. Ми све то можемо у наредних годину дана да урадимо, али је јако тешко. Ово је наша последња година лиценце коју смо узели од Румуна. Ко год жели да нам изнајми лиценцу, ми ћемо је узети, ко год жели да прода, ми ћемо је узети", рекао је недавно директор турнира Србија опен Ђорђе Ђоковић.

Бањалука је у претходних 20 година била успјешан организатор тениског челенџера и због тога АТП није имао ништа против да град на Врбасу једну годину угости АТП турнир из серије 250, који не захтијева само десетоструко већи наградни фонд, већ и знатно већи ниво и озбиљност када је цјелокупна организација у питању.

Ипак, први корак је учињен и љубитељи тениса се надају да би наредне године еxYу простор могао да буде богатији за први турнир серије 500 (Београд, Србија опен), али и да у скоријој будућности има два редовна такмичења из АТП серије 250, тј. да се већ постојећем такмичењу у Умагу (први АТП турнир у региону) прикључи и Бањалука.

Досадашњи побједници

2009. Новак Ђоковић (Срб)
2010. Сем Квери (САД)
2011. Новак Ђоковић (Срб)
2012. Андреас Сепи (Ита)
2021. Матео Беретини (Ита)
2022. Андреј Рубљев (Рус)

26 титула ове серије има бивши аустралијски тенисер Томас Мустер и по томе је рекордер, док је у дублу неприкосновен Американац Мајк Брајан са 46 титула.

Четврти АТП ниво

АТП Wорлд тур 250 је нова серија турнирских такмичења у тенису, а настала је 2009. године и наставак је претходне верзије познате као АТП међународна серија (20002008) којој је претходила АТП свјетска серија (19902000).

Ово је четврти ниво такмичења након гренд слема, мастерса 1.000, те АТП 500 серије.  АТП 250 серија обухвата 40 турнира, а број 250 означава број бодова које побједник појединог турнира оствари укупном побједом. Сви турнири имају жријеб од 28 или 32 мјеста за играче у појединачној конкуренцији и 16 мјеста за играче у конкуренцији парова турнир у ВинстонСејлему (48 у сингу и 16 у дублу).

(Независне)