Dan otvorenih vrata za maturante istočne RS :: Semberija INFO ::

 

Dan otvorenih vrata za maturante istočne RS


Pedagoški, Pravni i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovali su danas zajednički ,,Dan otvorenih vrata'', u okviru kojeg su budućim studentima sa prostora istočne Republike Srpske prikazali mogućnosti koje im ovi fakulteti nude kada je riječ o sticanju obrazovanja i kasnijem zaposlenju.
 
Dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević izjavio je da će maturantima biti predočeni svi studijski programi, kako bi se lakše odlučili za buduće zanimanje.
 
,,Državni fakulteti, prema mom mišljenju, i dalje pružaju više od privatnih fakulteta koji su preplavili našu, i zemlje u regionu. Činjenica je da se sve manje djece upisuje u srednje škole, ali mislim da će ovogodišnji broj studenata biti zadovoljavajući'', rekao je Stević novinarima.
 
Dekan Pravnog fakulteta Goran Marković istakao je da je pravni studij još uvijek jedan od najatraktivnijih jer pruža mogućnost obavljanja više do 200 poslova u struci, dok je viši asistent na Poljoprivrednom fakultetu Stefan Stjepanović naglasio da ovaj fakultet pruža studentima bavljenje  temama koje postaju sve zanimljivije u javnosti – klimatske promjene, organska proizvodnja, genetski modifikovana hrana.
 
Najbolji student četvrte godine Pravnog fakulteta Brano Hadži Stević dodao je da je prednost svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu to što pružaju studiranje po pristupačnim iznosima školarina.
 
,,Ako ste na budžetu plaćate 80 KM za jednu godinu, a ako niste, 440 KM. Oba slučaja su zaista povoljna. Kada je riječ o pruženom znanju, mislim da ćete na Pravnom fakultetu naučiti sve ono što se uči i na fakultetima u regionu, ako ste stvarno zainteresovani za određenu oblast. Istakao bih i odlazak u inostranstvo na praksu, gdje mi se pružila prilika da boravim u Italiji'', kaže Stević.