JZU Bolnica “Sveti Vračevi”: Od danas u funkciji endoskopska retrogradna holengiopankreatogeafija :: Semberija INFO ::

 

JZU Bolnica “Sveti Vračevi”: Od danas u funkciji endoskopska retrogradna holengiopankreatogeafija


 
U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” danas je svečano ozvaničeno samostalno uvođenja u rad endoskopske retrogradne holengiopankreatografije (ERCP).
 
Posebno pohvalno je što se ova metoda, kada su u pitanju javne zdravstvene ustanove u RS, radi jedino u bijeljinskoj bolnici i na privatnoj Specijalnoj hirurškoj klinici “Dr Kostić” u Banja Luci, dok u Srbiji ima jako malo klinika koje rade ERCP.
 
Kako je naglašeno na pres-konferenciji, ERCP se prvenstveno koristi za dijagnozu i liječenje stanja žučnih
kanala i glavnog kanala pankreasa, uključujući žučno kamenje,
zapaljenske strukture (ožiljke), curenje (od traume i operacije) i
karcinom.
 
Predavanje na ovu temu medicinskim radnicima i doktorima bijeljinske Bolnice održao je dr Mladen Kostić, gastroenterohepatolog iz Specijalne hirurške bolnice „Dr Kostić“ iz
Banjaluke na temu „ERCP u terapiji i dijagnostici žutice“.
 
Prof .dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina izjavio je da je ponosan jer bijeljinska Bolnica sada može samostalno raditi ovu metodu, zahvaljući timu ljekari koji su se edukovali sa ljekarima i stručnjacima iz ove oblasti sa Klinike “Dr Kostić”.
 
Hirurški tim JZU Bolnica “Sveti Vračevi”, pod mentorstvom dr Mladena Kostića iz Bolnice „Dr Kostić“ iz Banja Luke,obavio je danas prve dvije endoskopske operacjie kojima se rješavaju problemi pojave žutice usljed otežanog prolaska žuči u tanko crijevo. Operacije su prenošene uživo za potrebe edukacije zaposlenih u Bolnici u Bijeljini, a nakon operacija je održana i stručna radionica i predavanje na temu endoskopske retrogradne holengiopankreatografije (ERCP).


 
„Ova metoda se sem u Bolnici „ Dr Kostić“ ne provodi ni u jednoj javno ustanovi u Republici Srpskoj, a rijetko se radi i u zdravstvenim ustanovama u regionu. Njom se ne mogu liječiti sve žutice, ali može značajan dio koji je ranije tretiran isključivo hirurškim putem. Na ovaj način se period poslije intervencije smanjuje na minimalnu mjeru“, izjavio je dr Bojan Kenjić, šef operativnog bloka u Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini.
 
„Ovo što sam doživio danas u Bijeljini, da se procedura prenosi uživo iz operacione sale drugim kolegama radi kasnije sjajne diskusije doživljavao sam samo u velikim tercijarnim ustanovama u regionu i zadovoljstvo saradnje je tim veće“, istakao je dr Mladen Kostić, gatrohepatoenterolog iz Bolnice „Dr Kostić“ iz Banja Luke koji je, proteklih mjeseci, vršio obuku bijeljinskih ljekara.
 
Prof . dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina naglaso je da je Bolnica „Dr Kostić“ potpuno besplatno izvršila obuku timova Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini, čime je otvoren put da ova bijeljinska Bolnica pruža ove usluge ne samo za područje RS nego i u regionalnim okvirima.
 
„Nema nas previše. Devet bolnica u javnom i nekoliko u privatnom sektoru. Kada svi odgovorno radimo svoj posao pacijenti će biti zadovoljniji, a naša saradnja ovim ne prestaje, nego će biti samo čvršća,“ rekao je prof. dr Kostić, vlasnik bolnice „Dr Kostić“.
 
On je naglasio da da je ovo samo početak čvrstog prijateljstva dvije ustanove.

Semberija info