ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA: STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA


Epidemiološka situacija na području Semberije je stabilna, ali i dalje moramo ostati disciplinovani kako bismo zajedno pobijedili ovu pošast koja je globalni problem, rečeno je nakon sjednice Štaba. Zamjenik gradonačelnika Predrag Jović rekao je da su Ministarstvu odbrane uputili zahtjev za još 120 kreveta za potrebe karantina u OŠ „Vuk Karadžić“, a dobijena je i saglasnost za dodatnih 30 mjesta u garnizonu, ukoliko to bude potrebno.

-Danas smo imali sastanak i sa predstavnicima domova za stara i nemoćna lica na području grada,  a s obzirom da je riječ o veoma osjetljivog kategoriji naših građana, usaglasili smo se da im budemo pri ruci i pomognemo u skladu sa mogućnostima. Na svu sreću, situacija u svim domovima je stabilna, poštuju se i provode sve mjere zaštite, a jedino što je od Štaba traženo je da im obezbijedimo određeni broj rukavica, maski i dezinfekcionih sredstva“, rekao je Jović i naglasio da će im dezinfekciona sredstva odmah biti dostavljena, a za sve naredne potrebe u cilju zaštite štićenika domova, stoje im na raspolaganju.  On je u ime Štaba, u ime gradonačelnika i lično ime, čestitao predstojeći katolički Uskrs uz želju da ga dočekaju u zdravlju.

-Molim sve naše građane da poštujemo preporuke i savjete, a posebno u vrijeme praznika. Teško jeste, ali je u interesu svih, kako bismo iz ovog perioda izašli sa što manje posljedica“, apelovao je Jović i podsjetio na zabranu kretanja građanima izvan njihovog mjesta prebivališta od subote u 12 do nedjelje u 18 časova, a odluku je donio Republički štab za vanredne situacije. Da je epidemiološka situacija pod kontrolom, potvrdila je v.d. direktor bolnice dr Milica Lovrić.

-Lijepe su vijesti da nemamo novoregistrovanih osoba na Covid 19, da je stabilno kliničko stanje šest osoba koje su pozitivne. Dobili smo izvještaj iz Instituta za javno zdravstvo RS, da je za sedam osoba u bolničkoj izolaciji rezultat negativan, u kućnoj izolaciji imamo 91 osobu, a do sada su testirane 134 osobe, a čekamo rezultat za 13 osoba“, rekla je dr Lovrić. Ona je apelovala na građane da ostanu strpljivi i discciplinovani, da izdržimo svi zajedno dane pred nama. kako bismo i dalje imali stabilnu epidemiološku situaciju. Da je stanje pod kontrolom, potvrdio je direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanovi.

-Pod nadzorom imamo 496 osoba, na graničnom prelazu Rača od jutros imamo osoba,  a taj broj se stalno mijenja. Nad njima se vrši trijaža i obrada, a potom se upućuju u karantine u lokalne zajednice. U Domu učenika imamo četiri osobe, bez tegoba su i njihovo stanje je stabilno, u karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“ imamo trenutno 65 osoba i takođe su stabilnog zdravstvenog stanja. Tokom dana, iz ovog karantina će biti otpušteno sedam lica koja su nakon testiranja negativna, a upućuju see u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana“, rekao je dr Milovanović i apelovao na građane da izdrže još malo.

-Vrlo je važno da se ne opuštamo, da se odupremo izazovu zbog lijepog vremena i predstojećih praznika. Ostanite kod kuće, poštujte i pridržavajte se preporuka i savjeta, kako bismo prošli sa što manje posljedica“, poručio je dr Milovanović.

Semberija info (O.Stjepanović)