Gradonačelnik o najavljenom generalnom štrajku Sindikata Brčko distrikta BiH :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik o najavljenom generalnom štrajku Sindikata Brčko distrikta BiH


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić danas je zajedno sa zamjenikom gradonačelnika dr Antom Domićem i glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem održao konferenciju za medije povodom najavljenog generalnog štrajka od strane Sindikata Brčko distrikta BiH.
 
Gradonačelnik je naglasio da je demokratsko pravo svih zaposlenih za poboljšanje ili afirmaciju pravnog statusa radnika kao i za bolji materijalni i socijalni status.
 
„Mi smo u iskustvu sa štrajkom zdravstvenih radnika razmatrali potencijalna nezadovoljstva radnika i u javnoj upravi te smo pripremali jedan set aktivnosti koje bi trebalo da se usmjere na poboljšanje tog statusa. Mi smo u zadnjem razgovoru sa predstavnicima Sindikata rekli da imamo namjeru da izađemo u susret tim zahtjevima, dali smo i ponude, čekali smo da se izjasne, da kontaktiraju radnike i da nam saopšte da li ima novih zahtjeva“, kazao je gradonačelnik.
 
On je istakao da su zahtjevi Sindikata sadržani u dvije tačke.
 
„Prva tačka je donošenje kolektivnog ugovora kojim bi se riješile sve naknade na platu i druga tačka se odnosi na linerano povećanje plata zaposlenika u iznosu od 250 KM. Vlada je ponudila da osnovica za obračun plata bude 700 KM, što je najniža plata u entitetima, čime bi se plata povećala za oko 5%, a podsjećam da je početkom godine ona uvećana za 2%, što bi bilo ukupno povećanje za 7%. Do početka 2024. godine smo uzeli u obavezu da se donese kolektivni ugovor, a od početka 2024. godine da se predvide i putni troškovi i da se ukine platni razred I, kategorija koja je najniže plaćena i ona bi se situirala u platni razred II, podrazred III“, kazao je Nišić.
 
Gradonačelnik je napomenuo da se s ovim paketom mjera prekinuo štrajk zdravstvenih radnika.
 
„Te mjere su otprilike identične ovima, s tim da postoji razlika u takozvanim specifičnim poslovima zdravstvenih radnika. Zdravstveni radnik je dobio 8% povećanje plate i to je ono što razlikuje ove dvije kategorije zaposlenika. Mislili smo da je ovo ponuda koja je korektna i koja će tu fazu mirenja učiniti efikasnom i da neće doći do nagovještaja ovog štrajka“, kazao je Nišić.
 
Gradonačelnik je najavio da će se nastaviti s razgovorima kako bi se stanje riješilo.
 
„S predstavnicima Sindikata imamo zakazan sastanak u utorak, kako bismo dodatno izanalizirali zahtjeve i uskladili naše mogućnosti, tj. ekonomski realitet. Podsjećam, prošle godine inflacija je bila oko 16%, ove godine se projektira oko 6% i u vrijeme te visoke inflacije povećanje plata je bilo 2%, a sada u startu imaju 5%, uz, naglašavam, i sigurno povećanje plate od nove godine za još 5%. Mislim da je to korektna ponuda i da će i predstavnici Sindikata i radnici na neki način biti zadovoljni ovim našim rješenjem“, kazao je gradonačelnik.