Prodat najstariji motocikl na svijetu :: Semberija INFO ::

 

Prodat najstariji motocikl na svijetu


Napravljen 1894. godine, Hildebrand & Wolfmüller se često naziva prvim serijskim motociklom sa pogonom na unutrašnje sagorijevanje.

Kao i mnogi rani dvotočkaši tog vremena, Hildebrand & Wolfmüller je sličniji biciklu nego modernom motocikl, iako je njegov istorijski značaj neprocjenjiv. Takođe je bila zanimljiva mašina po načinu na koji je dizajnirana, s rezervoarom za ulje ugrađenim u ram, zadnjim blatobranom koji je služio kao rezervoar za vodu i tzv. "kašika“ kočionim sistemom.
 
Još jedna zanimljiva karakteristika su gumene trake sa obje strane mašine. One su bile podesive jer bi razumljivo izgubile svoju elastičnost tokom vremena.
 
Nedavno je motocikl promijenio vlasnika, prvi put od 1990. godine, kada ga je tadašnji vlasnik, španski kolekcionar po imenu Karlos Gariga, kupio. Motocikl je u izvanrednom stanju i može se pohvaliti originalnom i neometanom završnom obradom, sa samo potrošnim delovima poput guma i kaiševa koji nemaju originalnost.
 
Hildebrand & Wolfmüller 1894. ima ram broj 619 i motor broj 69, a prošle sedmice je prodat na aukciji u Velikoj Britaniji za 195.500 evra, navodi Moto-berza, prenosi Autoblog.rs.

(Nezavisne)