HAKATON ZA DJEVOJKE :: Semberija INFO ::

 

HAKATON ZA DJEVOJKE


Osamdeset djevojaka iz cijele Bosne i Hercegovine učestvuje na hakatonu koji organizuje Evropska unija u BiH i UN inicijativa ,,IT Girls“.

U sklopu obilježavanja EU sedmice kodiranja i s ciljem promovisanja većeg učešća žena u digitalnom sektoru, Evropska unija u BiH i UN inicijativa ,,IT Girls“ organizuju hakaton na kojem će se takmičiti  80 mladih djevojaka iz cijele BiH.

Događaj će zvanično otvoriti zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, u petak 18.10.2019. u prostorijama Hub387 u Maglajskoj ulici broj 1 u Sarajevu.

Tokom 36-satnog hakatona radionice će voditi uspješne mlade žene iz digitalnog sektora u BiH, a proglašenje pobjedničkog tima biće u subotu, 19.10. u 18 časova.

Učesnice hakatona raspoređene u 18 timova takmičiće se za najbolju ideju i rješenje za različite probleme u njihovim lokalnim zajednicama (zagađenost, javni prevoz, socijalna inkluzija, itd.), kao i za globalne izazove poput klimatskih promjena ili upotrebe tehnologije u obrazovanju.

Pobjedničkom timu biće pružena profesionalna podrška kako bi svoju ideju pretvorile u prototip koji bi se dalje mogao predstaviti i potencijalnim investitorima.
 
Semberija INFO/ M. Rešidović