U porodici Dragutinović iz Dijelova nikada nije dosadno i svi imaju svoj raspored obaveza :: Semberija INFO ::

 

U porodici Dragutinović iz Dijelova nikada nije dosadno i svi imaju svoj raspored obaveza


Željana i Aleksandar Dragutinović iz Dijelova, tokom zajedničkog šesnaestogodišnjeg života ostvarili su se kao roditelji tri puta. Imaju dvije djevojčice i jednog dječaka. Najstarija Jovana (14) učenica je osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Bijeljina, Ivana (11) učenica je petog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a najmlađi Stefan, miljenik svih, star je sedam mjeseci.
 
Mama Željana zaposlena je u firmi „Keramika Jovanović’’ na mjestu knjigovođe, dok je tata Aleksandar zaposlen u firmi „Most“ na mjestu građevinskog poslovođe.
 

Dragutinovići na početku razgovora za „Semberija info“ su istakli da je u današnje vrijeme imati troje djece pravo bogatstvo.


 
-U današnje vrijeme kada mnogi bračni parovi imaju jedno ili dvoje djece, ili pak nijedno, imati troje ili više djece je pravo malo bogatstvo. I to je, naravno, najveća sreća koja ne može da se kupi. Kako se prije sedam mjeseci u našu porodicu „uselio“ peti član našeg tima, Stefan, ponovo prolazimo kroz najljepši period roditeljstva. Sutra, kada djeca odrastu, imaće jedni druge i nikada neće biti sami. A, mi roditelji možemo očekivati u starosti da nam neko pokuca na vrata ili da nas pita za zdravlje“, kazali su Željana i Aleksandar.
 
-Imati troje djece je, zaista, velika sreća, a sa druge strane i velika odgovornost. Da je lako, nije, jer treba obezbijediti djeci uslove za život, a u isto vrijeme biti dobar i uzoran roditelj. Često smo i psiholozi, jer imamo Stefana koga muče zubići, Ivanu koja ulazi u pubertet i Jovanu koju je  pubertet već odavno „uzdrmao“. Tako da moramo saslušati njihove probleme, kako ljubavne, tako i školske. Uglavnom, u našoj kući nikada nije dosado, ali iznad svega, najvažnija je ljubav. Ako se volimo, onda nam ne pada teško da uradimo bilo šta za svoje voljene. I naravno, treba da se poštujemo svi uzajamno. Takođe, smatramo da su njih troje najbolja i najispravnija odluka koju smo donijeli u životu“, istakli su mama Željana i tata Aleksandar.


 
Najstarija Ivana, pored škole, pohađa i školu stranih jezika, crtanja i glume, a prema riječima roditelja ona je njihova umjetnička duša. Ivana, kao i njena starija seka pohađa školu stranih jezika, ali pored toga trenira odbojku i za sada, kako Dragutinovići kazuju, jedina je u kući sportski orjentisana. Pored svih obaveza sestre pomažu oko čuvanja brata i obaveza u kući.  
 
-S obzirom da nas je puna kuća svi moramo da sarađujemo i učestvujemo u kućnim obavezama. Stefan zahtijeva najviše pažnje, ali nas on zato i najviše oraspoloži. On je, zaista, jedna vesela i srećna beba. Pošto su kćerke dosta starije od bebe, onda one kada nemaju puno obaveza oko škole i vannastavnih aktivnosti, učestvuju kako u čuvanju brata, tako i u spremanju kuće“, kazuje tata Aleksandar.
 

Mama Željana ističe da im je od ranog jutra do kasne večeri dan ispunjen raznim obavezama.

-Pošto živimo u predgrađu, a nemamo gradski prevoz, onda moramo po sedam - osam puta da odemo u grad kako bismo odvezli  djecu u školu ili na vannastavne aktivnosti. Aleksandar prvi ujutru odlazi na posao, a potom i Ivana u školu. Za to vrijeme ja se brinem o Stefanu, spremam doručak i potom odvozim Jovanu na njene vannastavne aktivnosti poslije kojih ona ide u školu. Poslije podne Ivana se vraća iz škole, ja spremam ručak, obavljam ostale kućne poslove i za svo to vrijeme se brinemo Stefanu. Uveče Aleksandar dolazi sa posla, Jovana iz škole, a Ivanu vozimo na njene vannastavne aktivnosti. Zvanično se svi skupimo zajedno tek oko 21 čas, pošto Stefan rano zaspi, taj dio večeri posvećujemo kćerkama“, pojasnila je za ,,Semberija info’’ Željana Dragutinović kako protiče njihov jedan uobičajeni dan.
 
Bračni par Dragutinović ističe da nastoje da svoje mališane vaspitavaju da prvenstveno budu dobri, vrijedni i odgovorni ljudi.



-Nastojimo da im dosta pričamo i ponavljamo iznova neke stvari kako bi to doprlo do njihovih glavica. Sa djecom smo razvili uzajamno povjerenje i kod nas nema tabu tema. Tako da sve, kako lijepo, a tako i ružno što im se desi, one to sa nama podijele. Jovana i Ivana su odmalena veoma odgovorne i samostalne. Od kako su krenule u školu same vode računa o školskim predmetima, knjigama, garderobi...“, kazali su ponosni roditelji.
 

-Nema veće sreće i ljubavi od one koju možeš osjetiti prema svom djetetu i koju dijete može vama da pruži. Što više djece, to su veća sreća i ljubav, a ljubav se uz više djece samo uvećava“, poručili su na kraju razgovora za „Semberija info’’ Dragutinovići iz Dijelova.

(Semberija info)