ŠKOLA NOVINARSTVA - ELENA GAJIĆ: Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže? :: Semberija INFO ::

 

ŠKOLA NOVINARSTVA - ELENA GAJIĆ: Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže?


Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže?

U današnjem svijetu, svima je jasno da razvoj nauke i tehnologije ide pod ruku sa evolucijom savremenog čovjeka. Sasvim je logično da usavršavanjem tehnologije i pojavom koncepta društvenih mreža dolazi i do aklimatizovanja ljudi na iste. Društvene mreže i sve što njih prati ostavlja veliki uticaj i na starije generacije, a kamoli na mlade kojima je lakše upravljati i oblikovati ih. Mediji kao prenosioci sadržaja iz svih sfera života savremenog čovjeka imaju veliki uticaj na mlade, a u ovom članku ćemo vidjeti i kakav je to uticaj.

Ekspanzijom raznih aplikacija-bilo da je njihova primarna svrha komunikacija ili nešto drugo, dolazi do formiranja neraskidive veze između mladih i njihovih pametnih telefona i drugih uređaja. Ta veza, ukoliko nedovoljno ispraćena od strane voljenih jednog čovjeka, može postati burna, nerealna veza individue sa svojim nadrealnim, idealnim online alter egom. Iako su društvene mreže kreirane s dobrom namjerom, zajedno sa sobom su povukle i lavinu negativnih nuspojava: nasilje na društvenim mrežama iz dana u dan dostiže svoj novi vrhunac, a ne zaostaju ni pojave depresije, suicidnih misli, raznih poremećaja u ishrani. Negativan uticaj društvenih mreža ogleda se i u odnosu mladih prema starijima i svojim vršnjacima. Manjak razumijevanja i poštovanja prema različitostima odlikuje savremenog mladog čovjeka. U današnje doba se čini da je svaka osoba upoznata sa svojim pravima, ali ne i sa svojim obavezama i dužnostima. Da mladi nisu sami odgovorni za ovo nazadovanje u evoluciji ljudske vrste nam govori i statistika da odrasli provode 3,5 do 4h na društvenim mrežama, a samo 3 do 8 minuta u razgovoru sa svojom djecom. 

Činjenica je da mladi gube svoj identitet, a zauzvrat grade komplekse, i da je egzistencija društvenih mreža djelimično odgovorna za to. Svi, pa čak i oni najbistrijeg uma su žrtva ograničenog mentaliteta koje prekomjerna upotreba interneta u nas ukorjenjuje. Ne postoji problem bez adekvatnog rješenja, ali u ovom slučaju, promjena počinje od nas samih.


Elena Gajić IV5
JU Gimnazija “Filip Višnjić”


Elena Gajić rođena je u Bijeljini, 17. decembra 2005. Pohađala je OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini, a trenutno završava četvrtu godinu srednje škole, u bijeljinskoj gimnaziji.