KARATE REPREZENTACIJA RS NASTUPILA NA IGRAMA BRIKSA U KAZANjU: Ostvarili smo istorijski nastup i prvu medalju :: Semberija INFO ::

 

KARATE REPREZENTACIJA RS NASTUPILA NA IGRAMA BRIKSA U KAZANjU: Ostvarili smo istorijski nastup i prvu medalju


Neposredni povod za razgovor sa Goranom Ivkovićem su nedavno završene BRIKS sportske igre na kojima je po prvi put učestvovala sportska delegacija Republike Srpske, među kojima je najbrojnija bila, upravo, karate raprezentacija.


Možete li čitaocima portala „Semberija info“ približiti igre u Kazanju - kako je to sve izgledalo ,,iznutra”, gledajući očima neposrednog učesnika?
 
-Kazanj je grad od skoro milion i po stanovnika sa izvanrednom infrastrukturom koja omogućava najbolje moguće uslove za organizaciju najvećih sportsko - kulturnih događaja. ,,Briks” sportske igre su multinacionalni sportski događaj koji je ove godine okupio 4.750 sportista iz 97 zemalja svijeta. Svi oni bili su smješteni u sportskom selu igara, u okviru univerzitetskog centra. Same igre su osmišljene i odigravale su se u tehničkom smislu kao olimpijske i vjerujte, jedina je razlika u broju takmičarskih diciplina i učesnika. Kažem tako, jer je sve u cijelom gradu bilo podređeno ovom događaju. Sportisti-učesnici su imali obezbijeđene sve uslove na najvišem nivou. Smještaj, ishrana, termini za trening, prevoz od sela do sportskih dvorana, izletničke ture, sve to uz stotine volontera koji su se brinuli o svemu i koji su nam bili pri ruci 24 sata dnevno. Ovakve uslove, ambijent, ovoliku šarolikost i atmosferu, zaista, nisam doživio.
 
Kako je izgledao karate turnir? Koliko je zemalja učestvovalo i kakav je kvalitet takmičara koji su nastupali?

-Što se tiče karate turnira moram reći da je bio kvalitetniji nego što smo predviđali uoči igara. Takmičenje je održano u obje discipline: katama i borbama pojedinačno. Ukupno je učestvovalo 360 takmičara koji su prikazali vrhunski karate i bilo je očigledno da su se pojedine zemlje ozbiljno i dugo pripremale za ovaj događaj.
 
 Pavle Dujaković je osvojio bronzanu medalju. Je li bio jednostavan njegov put do pobjedničkog postolja?-Da, Pavle nas je osvajanjem bronzane medalje sve obradovao i ne samo nas u karate timu, već cijelu reprezentaciju. Put do medalje nije bio nimalo lak, naročito poslije neočekivanog poraza već u prvom kolu. U repasažu za bronzanu medalju pobjedio je Brazilca, a nakon toga domaćeg takmičara Ilju Savina u vrlo tijesnom i neizvjesnom meču do samog kraja. Zvučni signal za kraj meča bio je trenutak za veliko slavlje. Osvajanjem bronzane medalje Dujaković je opravdao očekivanja svih nas tako da sa ponosom možemo istaći da je karate sport na ovim igrama i po prvi put u istoriji donio medalju za Republiku Srpsku.
 
Kako komentarišete nastup ostalih karatista iz Republike Srpske?

-Što se tiče ostalih naših reprezentativaca možemo biti zadovoljni plasmanima koje su ostvarili. Poslije poraza i redovnim kolima u repasažnim mečevima za medalje, sedmo mjesto su zauzeli: Marina Kurteš (-68), Milan Dabić (-75), Mile Ivanić (-84), Srđan Jovanović i Miloš Dejanović (+84). Deveto mjesto zauzeli su Lazar Marković (-67) i Luka Jovanović (-75). Ovi plasmani govore da smo bili jako blizu još nekog odličja, ali, nažalost,  nijanse, i faktor sreće su presudili.
 
Može li se kvalitet našeg karatea porediti sa karateom u zemljama, članicama BRIKS-a?

-Nema tu neke velike razlike, osim u organizacionom smislu, pristupu i uslovima, tj. ulaganjima. Naši takmičari mogu da pariraju svima, a za veće rezultate je potrebno češće pojavljivanje na velikim scenama i veće ulaganje u karate sport.
 
Kakav je osjećaj biti u stručnom štabu karate reprezentacije Republike Srpske na jednom ovako velikom međunarodnom takmičenju?

-Nema riječi da se opiše osjećaj da ste na čelu tima koji je donio medalju Republici Srpskoj. Takođe, ne postoje riječi da se opiše sve ono što sam doživio u Kazanju. Bila mi je čast i zadovoljstvo učestvovati na igrama na kojima je karate Republici Srpskoj donio prvu medalju. Ispisali smo istoriju, a ja mogu biti ponosan i zahvalan Karate savezu Republike Srpske, svim članovima reprezentacije i svima koji su dali doprinos da putujemo u Kazanj.
 
(Semberija info)