Na sjeveru Kosova mirno, noć protekla bez incidenata :: Semberija INFO ::

 

Na sjeveru Kosova mirno, noć protekla bez incidenata


Na sjeveru Kosova situacija je mirna, saopštila je kosovska policija, a prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Veton Elšani iz kosovske policije rekao je RSE da je situacija na sjeveru Kosova stabilna i da policijski službenici i dalje ostaju u blizini zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Također je dodao da tokom noći nije bilo incidenata.

Kako navodi RSE, u spomenutim opštinama živi većinsko srpsko stanovništvo koje je 26. juna pokušalo spriječiti ulazak novoizabranih gradonačelnika u kancelarije. Srpsko stanovništvo na Kosovu bojkotovalo je lokalne izbore 23. aprila te sada ne prihvata gradonačelnike izabrane iz redova albanske zajednice.

Gradonačelnici su položili zakletvu 26. juna, a dan kasnije uz asistenciju policije Kosova ušli su u oštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku što je izazvalo nezadovoljstvo kod lokalnog srpskog stanovništva te je u jednom trenutku došlo do sukoba s policijom.

Vlasti na Kosovu branile su svoju odluku da se novim gradonačelnicima na sjeveru omogući ulazak u njihove kancelarije, međutim, kako navodi Radio Slobodna Evropa, međunarodni faktor je to opisao kao "prisilni ulazak", osuđujući poteze Prištine.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vlade Kosova da se suzdrži od "drugih akcija koje bi mogle povećati tenzije i promovisati nasilje", a američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će ove akcije imati posljedice u bilateralnim odnosima SAD-a i Kosova.

Akcije Kosova osudila je i Evropska unija, dok je NATO od obje strane tražio da sporove rješavaju dijalogom.

Srbija je podigla borbenu spremnost svojih snaga na najviši nivo nakon nemira na sjeveru Kosova. Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba, zatražila je od Beograda da prekine dijalog s Prištinom u kojem posreduje Brisel, navodi RSE.


FENA / BHRT