VUČIĆ PORUČUJE: UMEĆEMO SAMI DA ČUVAMO SVOJE NEBO, ZEMLjU I LjUDE! :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ PORUČUJE: UMEĆEMO SAMI DA ČUVAMO SVOJE NEBO, ZEMLjU I LjUDE!


IZVOR: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici da će Srbija nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i da umeti "sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude".

Ocenjujući prikaz ocenom vrlo dobro, Vučić je pripadnicima VS izrazio zahvalnost "za sve što čine za Srbiju" a posebno zahvalnost izrazio je veteranima koji se kako je rekao, "pre 20 godina branili Srbiju" od NATO agresije.
 
"Hvala vam za sve što ste učinili za našu otadžbinu. Uvek ćemo štititi naše slobodarske vrednosti i tradicije, umećemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živela slobodna, nezavisna Srbija", rekao je Vučić posle prikaza sposobnosti VS, kome je na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prisustvovao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

U prikazu pod nazivom "Sloboda 2019" učestvovalo je više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.
 
Na batajničkom aerodromu je nastupilo 13 pešadijskih podešalona, među kojima podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana dok su u sastavu motorizovanog ešelona nastupila modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Rusije, borbena vozila "Lazar 3", samohodne top-haubice "Nora" i vojno-policijska borbena vozila.

U letačkom delu programa učestvovali su avioni "Mig-29", "Orao" i "Super galeb", helikopteri "Mi-8" i "Mi-17", "H-145 M", "Gama i "Gazela" kao i Mi-35 iz sastava ruskih oružanih snaga.
 
Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "Oganj modularni", "Oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.
 
Prikazane su i sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1500+" i doniranim sredstvima iz Rusije.

(mondo.rs)