Veoma opasno: 10, 11 i 12. jul označeni su kao najrizičniji :: Semberija INFO ::

 

Veoma opasno: 10, 11 i 12. jul označeni su kao najrizičniji


Foto: Pixabay
Područje Srbije, ali i cijelog regiona, zadesio je intenzivan toplotni talas, a temperature će preći i 35 stepeni, a 10, 11 i 12. jul označeni su kao najrizičniji.
 
Zbog toplotnog talasa, koji je u pojedinim medijima nazvan Pustinjski đavo", Institut "Batut" izdao je upozorenje za građane.

"Prognozirane vrijednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave od 10. do 12. jula na teritoriji južnobačkog okruga; 11. i 12. jula na području sjevernobačkog, sjevernobanatskog i mačvanskog okruga, a 12. jula u srednjebanatskom i zapadnobačkom okrugu", navodi se u upozorenju i dodaje:

"U domen opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha na teritoriji grada Beograda, na sjeveru zemlje, kao i na sjeveroistoku i dijelovima centralne Srbije".

Na ostaloj teritoriji zemlje, u posmatranom periodu se uglavnom mogu očekivati temperature u domenu potencijalno opasne pojave, prenosi "Mondo".
 
Mjere prevencije su:Često mijenjanje čiste i suve odjeće, trebalo bi primjenjivati, kako kao preventivnu mjeru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa.Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature;Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osjećaja žeđi.Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promjena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 - 2 dana.

Na svaku pojavu konfuznosti, nesvjestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu ljekarsku pomoć.
 
(Mondo)