LAZIĆ: SVETSKA KULTURNA BAŠTINA U TURSKOJ SRAVNjENA SA ZEMLjOM :: Semberija INFO ::

 

LAZIĆ: SVETSKA KULTURNA BAŠTINA U TURSKOJ SRAVNjENA SA ZEMLjOM


GAZIANTEP - Predsjednik Udruženja "Adligat" Viktor Lazić sa jugoistoka Turske javlja za Tanjug da je zemljotres, pored velikih ljudskih žrtava, napravio trajnu i nenadoknadivu štetu na svjetski važnim kulturno-istorijskim spomenicima te oblasti.

Lazić je javio da su u gradu Gaziantepu sravnjene sa zemljom istočne, južne i jugoistočne kule tvrđave koju su prvi koristili još drevni Hetiti, pretvorili u pravo utvrđenje Rimljani, a obnovio car Justinijan u šestom stoleću.
-Kamene zidine pretvorile su se u prah i rasule po ulicama. Jedan potporni zid je u potpunosti urušen, a širom ostataka moćne tvrđave vidljive su pukotine - rekao je Lazić, čelnik "Adligata", udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju, kao i direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.
Prema njegovim riječima, veoma značajna Nova džamija u gradu Malataja je izgubila svoj krov i veći dio zidova, a zdanje je bilo skoro sravnjeno sa zemljom u potresu 1894. dok je bila značajno oštećena u pomjeranju tla 1964. godine.

Na jugoistoku Turske uvedeno je tromjesečno vanredno stanje, a Lazić napominje da je naređeno i zatvaranje svih muzeja, čiji stručnjaci pregledaju eksponate i utvrđuju nastalu štetu.
-Šteta je nastala ne samo u muzejima, već i na više stotina istorijski značajnih lokaliteta, od gradova i utvđenja drevnih Hetita i Rimljana, do novijih, ali umetnički i istorijski takođe izuzetno značajnih džamija i više vekova starih tragova izuzetnog muslimanskog umetničkog umeća - naveo je Lazić.

Predio pogođen potresima spada u Gornju Mesopotamiju, između rijeka Eufrata i Tigra koji izviru u Turskoj, gdje su tragove ostavile civilizacije drevnih Hetita, Asirije, starih Grka  i Rimljana, kao i Jermena, Seldžuka i Osmanlija.

Ostavili su značajne o statke materijalne kulture, kulturno-istorijske spomenike ogromnog značaja, često i pod zaštitom Uneska.
Lazić je ocijenio da će biti potrebno više mjeseci da eksperti obiđu sve lokalitete, pregledaju predmete i utvrde tačnu štetu, i tek tad će biti jasno sa kolikom katastrofom se suočavamo.

-Buduće generacije su izgubile dragocen, nenadoknadiv trag razvoja ljudske civilizacije i umetnosti. Zato sam ubeđen da će buduće generacije pamtiti ovaj događaj kao katastrofu ne samo ljudskih života, već svetske kulture - dodao je Lazić.

(Glas Srpske – Tanjug)