Prvi kineski putnički avion C919 obavio prvi komercijalni let :: Semberija INFO ::

 

Prvi kineski putnički avion C919 obavio prvi komercijalni let


Prvi kineski putnički avion domaće proizvodnje poletio je na svoj prvi komercijalni let u nastojanju Pekinga da se u proizvodnji takmiči sa zapadnim industrijskim gigantima Boingom i Erbasom.

Avion kineske proizvodnje C919 danas je na svom prvom letu avio-kompanije "Čajna istern erlajns" prevezao oko 130 putnika, prenosi Asošiejted pres.

Avion je poletio jutros sa aerodroma Hongćao u Šangaju i dva sata kasnije sletio u Peking, a na njegovoj bočnoj strani je natpis "Prvi na svijetu C919".

Na društvenim mrežama kruže video snimci na kojima se vidi kako putnici i osoblje aviona pjevaju "Odu domovini", a putnik koji je prvi kupio kartu na tom letu dobio je čast da prvi izreže tortu.

U Pekingu je avion na pisti za slijetanje dočekan ceremonijom tokom koje su dva vodena topa napravila "vodenu kapiju", kroz koju je C919 prošao.

Kineska državna kompanija "Commercial Aircraft Corporation of China" proizvela je C919, ali mnogi njegovi dijelovi, uključujući motore, dolaze iz inostranstva.

Kompanija planira da proizvodi 150 aviona C919 svake godine u narednih pet godina, prema ranijim izvještajima medija.

C919, koji je bio razvijan 16 godina, ima maksimalni domet od oko 3.500 milja i dizajniran je za prevoz između 158 i 168 putnika.


BETA / BHRT