Izvještaj o stanju vodotoka na području Grada Bijeljina 01.06.2023. :: Semberija INFO ::

 

Izvještaj o stanju vodotoka na području Grada Bijeljina 01.06.2023.


Vodostaji bujičnih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca, Modran su  u opadanju, rijeke su u svojim koritima. Svi putni pravci su prohodni, pravac od Bijeljine prema Janji u mjestu Kojčinovac kod firme Steko Centar saobraćaj se odvija usporeno jednom kolovoznom trakom zbog vode koja je se sinoć izlila na saobraćajnicu. Najkritičnije je noćas bilo u MZ Novi i Vršani ali od ponoći voda se povukla u svoja korita i trenutno po izjavi predsjednika MZ Novi nema zaplavljenim stambenih i pomoćnih objekata sem poljoprivrednih površina odnosno poljoprivrednih usjeva.

Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u porastu, ali izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena je ispod redovne kote odbrsne od poplava.

Vodostaj rijeke Drine u 06,00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je  +233cm, u protekla 24 časa vodostaj je u stagnaciji. Redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije prema Glavnom operativnom planu odbrane od poplava uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od +450 cm.

Vodostaj rijeke Save u 06,00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je +944cm, u protekla 24 časa u porastu je za 27cm. Granica redovne odbrane od poplava je kada vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanici Jamena dostigne kotu od +970cm.

U poslednja 24 časa na području Grada Bijeljina palo je 3,6 lit. kiše po m².

S obzirom da su najavljene padavine i unarednim danima, gdje možemo očekivati ponovni rast bujičnih vodotoka. Ekipe civilne zaštite 24 časa dežuraju i pratiće stanje na terenu i obilazi potencijalno ugroženih područja, ako dođe do novih padavina.