ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”: Од данас у функцији ендоскопска ретроградна холенгиопанкреатогеафија :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”: Од данас у функцији ендоскопска ретроградна холенгиопанкреатогеафија


 
У ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” данас је свечано озваничено самостално увођења у рад ендоскопске ретроградне холенгиопанкреатографије (ЕРЦП).
 
Посебно похвално је што се ова метода, када су у питању јавне здравствене установе у РС, ради једино у бијељинској болници и на приватној Специјалној хируршкој клиници “Др Костић” у Бања Луци, док у Србији има јако мало клиника које раде ЕРЦП.
 
Како је наглашено на прес-конференцији, ЕРЦП се првенствено користи за дијагнозу и лијечење стања жучних
канала и главног канала панкреаса, укључујући жучно камење,
запаљенске структуре (ожиљке), цурење (од трауме и операције) и
карцином.
 
Предавање на ову тему медицинским радницима и докторима бијељинске Болнице одржао је др Младен Костић, гастроентерохепатолог из Специјалне хируршке болнице „Др Костић“ из
Бањалуке на тему „ЕРЦП у терапији и дијагностици жутице“.
 
Проф .др Златко Максимовић, директор Болнице "Свети Врачеви" Бијељина изјавио је да је поносан јер бијељинска Болница сада може самостално радити ову методу, захваљући тиму љекари који су се едуковали са љекарима и стручњацима из ове области са Клинике “Др Костић”.
 
Хируршки тим ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”, под менторством др Младена Костића из Болнице „Др Костић“ из Бања Луке,обавио је данас прве двије ендоскопске операцјие којима се рјешавају проблеми појаве жутице усљед отежаног проласка жучи у танко цријево. Операције су преношене уживо за потребе едукације запослених у Болници у Бијељини, а након операција је одржана и стручна радионица и предавање на тему ендоскопске ретроградне холенгиопанкреатографије (ЕРЦП).


 
„Ова метода се сем у Болници „ Др Костић“ не проводи ни у једној јавно установи у Републици Српској, а ријетко се ради и у здравственим установама у региону. Њом се не могу лијечити све жутице, али може значајан дио који је раније третиран искључиво хируршким путем. На овај начин се период послије интервенције смањује на минималну мјеру“, изјавио је др Бојан Кењић, шеф оперативног блока у Болници Свети Врачеви у Бијељини.
 
„Ово што сам доживио данас у Бијељини, да се процедура преноси уживо из операционе сале другим колегама ради касније сјајне дискусије доживљавао сам само у великим терцијарним установама у региону и задовољство сарадње је тим веће“, истакао је др Младен Костић, гатрохепатоентеролог из Болнице „Др Костић“ из Бања Луке који је, протеклих мјесеци, вршио обуку бијељинских љекара.
 
Проф . др Златко Максимовић, директор Болнице "Свети Врачеви" Бијељина нагласо је да је Болница „Др Костић“ потпуно бесплатно извршила обуку тимова Болнице „Свети Врачеви“ у Бијељини, чиме је отворен пут да ова бијељинска Болница пружа ове услуге не само за подручје РС него и у регионалним оквирима.
 
„Нема нас превише. Девет болница у јавном и неколико у приватном сектору. Када сви одговорно радимо свој посао пацијенти ће бити задовољнији, а наша сарадња овим не престаје, него ће бити само чвршћа,“ рекао је проф. др Костић, власник болнице „Др Костић“.
 
Он је нагласио да да је ово само почетак чврстог пријатељства двије установе.

Семберија инфо