Магија словачког позоришта у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Магија словачког позоришта у Бијељини


У Центру за културу “Семберија” данас су, у организацији Удружења Словака “Јурај Јаношик” организоване луткарске представе и радионице за најмлађе, уз сарадњу са словачким “Талиа театром”.

Данијел Штефек, предсједник Удружења Словака “Јурај Јаношик“ из Бијељине каже да је изузетно задовољан због чињенице да је бијељинско удружење Словака успоставило добру сарадњу са словачким позориштем “Талиа театар”.



“Манифестацију “Прослава луткарства” финансијски је помогла Градска управа Бијељина, као и Уред за Словаке који живе у дијаспори. Први пут смо у Бијељину довели једно словачко позориште. Словаци у Бијељини живе више од 130 година. Драго ми је да смо успоставили културну сарадњу са словачким театром. Позориште спаја људе, без обзира на језик којим говоре и нацију којој припадају. Сви су добродошли на ове луткарске позориште, јер данас славимо магију Словачког позоришта у Бијељини”, каже Данијел Штефек.

Моника Нецпалова, из “Талиа театра” у Словачкој, каже да сарадња са бијељинским Удружењем Словака траје од прошле године.



“Ове године смо организовали луткарске представе и радионице за сву дјецу, али и за одрасле, јер је језик позоришта универзалан. Дјеца на овај начин уче словачки језик, упознају словачке бајке. Припремили смо кратки семинар о Словачком луткарском позоришту које је дио и културне баштине Унеска. Најважније је остварити први контакт с дјецом. Дјеца одлично реагују на слике, али и на пјесме које имају другачији ритам и енергију. Повезујемо српске и словачке ријечи, а дјеца то одлично разумију и прихватају”, истиче Моника Нецпалова.

Семберија инфо