ЛЕЛИЋКО ЧЕДО ПОДНО МАЈЕВИЦЕ: Освештан храм у Малешевцима код Угљевика :: Semberija INFO ::

 

ЛЕЛИЋКО ЧЕДО ПОДНО МАЈЕВИЦЕ: Освештан храм у Малешевцима код Угљевика


Епископ зворничко-тузлански Фотије заједно са епископима ваљевским Исихијем и шабачким Јеротејем данас су освештали новосаграђени храм Светог Владике Николаја Охридског и Жичког у Малешевцима код Угљевика.

Епископ Фотије поручио је у бесједи да Срби треба да буду увијек са својом црквом.

-Ако нисмо заједно са својом црквом онда нисмо са православним и светосавским и тада лутамо и не знамо куда идемо, не знамо које су наше мјере и вриједности-упозорио је владика Фотије.



Данашњи дан у овом подмајевичком мјесту, истиче епископ Фотије, има карактер светодуховски и светониколајевски.

-Освећење цркве је велики догађај. Малешевци су добили свој освештани храм, мјесто сабирања, окупљања, поста, молитве, покајања. Ово мјесто је добило свој центар. Кад имамо храм онда имамо оно што је вјечно-додао је епископ Фотије.

Он је за Владику Николаја, чији име носи храм, рекао да је пастир духовни, велики мисионар, проповједник ријечи Божије те да је проповједао православље и светосавље.  

Епископ Фотије подсјетио је да је овај новосаграђени храм копија једног храма са Косова.

-Треба да се везујемо за мученичко Косово, Свету Гору, Свету земљу а то је у сваком смислу наше предање. То је наше јединство и благослов-позвао је епископ Фотије.

Епископ ваљевски Исихије донио је дијелић моштију Светог Владике Николаја који ће увијек бити у овом храму како би вјерници могли да им се поклоне.

-Радује се срце моје што се данас заједно са вама налазим у овом предивном храму у мјесту које је добило своје срце, и што је посвећен угоднику Божијем Владики Николају-поручио је владика Исихије.



Владика Фотије додијелио је Архијерејске похвалнице добротворима који су учествовали у градњи храма међу којима су и општина Угљевик и Комунално предузеће “Компред” из Угљевика а старјешину храма свештеника Срђана Васиљевића унаприједио у чин протојереја.

За кума храма изабран је мјештанин Малешеваца Милан Лазић.

Начелник Угљевика Василије Перић изразио је захвалност епсикопу Фотију јер је дао благослов да се изгради храм као и епископима Исихију и Јеротеју који су данас заједно освештали ову светињу.



-Светитељ Јустин Поповић је рекао да је “свака црква парче неба на земљи”. Радујем се што су храмови на подручју општине Угљевик храмови Бога живога-рекао је Перић који је захвалио свима који су помогли градњу свих храмова.

За Мјесну заједницу Малешевци, Перић је рекао да је то мјесто вриједних и добих домаћина којима је честитао јер су за годину дана изградили храм.