ВРИЈЕДНЕ РУКЕ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕДНЕ РУКЕ СЕМБЕРИЈЕ


Агенција за развој малих и средњих предузећа града Бијељине, у сарадњи са  Женском задругом и Занатско-предузетничко удружење ,,Предузетник“, организовала је дводневни Сајам женског предузетништва  под називом ,,Вриједне руке Семберије“.

Уз поштовање свих заштитних мјера прописаних усљед ковида 19, сајам се одржава испред Центра за културу 27. и 28. октобра, у времену од 10 до 19 часова.


За отварање сајма одабран је 27. октобар, то је дан Свете Петке, заштитнице  жена. 
-Охрабриле смо се да у овој тешкој ситуацији направимо догађај управо за жене и ово је први сајам женског предузетништва који се одржава у нашем граду у вријеме пандемије. Основни циљ је да жене које су регистроване предузетнице изађу и покажу своју снагу, а  снажна порука је да жене које су у сивој зони охрабримо да изађу из сиве зоне, да  их Агенција за развој малих и средњих предузећа ту да им пружи помоћ  да се региструју и изађу на тржиште, изјавила  је директорка Агенције за развој малих и средњих предузећа Татјана Благојевић.
  
Светлана Рашевић Сарић, директорка Женске задруге, која је, уз помоћ Фондације ,,Лара“, основана 2016. године у Бијељини, каже да је њихова мисија  помоћ женама, без обзира да ли су то предузетнице или маргинализоване групе.
-Женско предузетништво, нажалост,  стоји у мјесту, а жене зависе саме од себе. Овај сајам је, због епидемиолошке ситуације, окупио мањи број жена предузетница, а ми на овај начим желимо и да  одамо почаст женама које увијек нађу снаге да издрже тешке периоде и неуморно стварају, каже Светлана Рашевић Сарић.

Извршни директор ,,Предузетника“ Миле Стевић  оцјењује да је организовање сајма јако добар потез, а ово је и један вид помоћи који се пружа предузетницама обзиром да је  продајног карактера.
-Јавности су познати проблеми предузетништва, оно се буквално  у овим условима пандемије корона вируса бори за опстанак.  И иначе је познато да је предузетништво најслабија карика у привредном ланцу Републике Српске и по оној народној „лед пуца тако гдје је најтањи“, наравно да се ту највише и одразило све оно што је пандемија донијела, указује Стевић.

На сајму је  било 14 излагача, али богатство понуде на њиховим штандовима увелико је надвисило тај број. На то колико је богата, раскошна и разноврсна семберска трпеза посјетиоце сајма подсјетила је Сњежана Тодоровић, власница чувеног Ресторана ,,Ловац“.

-Овдје на сајму, као и у нашем ресторану, нудимо искључиво здраву домаћу храну. То су слана и слатка  јела припремљена од намирница које сами производимо. Нудимо јела од меса, домаћи хљеб, погачице, пројице, зачине које сами производимо, те ракије и мед, издваја дио богате понуде Ресторана ,,Ловац“ Сњежана Тодоровић.
Богато опремљен штанд имале су чланице Удружења за очување традиције и старих заната ,,Етно креатива“ из Јање. Како рече представница овог удружења Цвија Крајишник, иако све чланице нису дошле, нити су све могле презентовати, ипак има  довољно тога да  представе све оно што раде.


-Посебно истичемо старе занате, па су ту и народне ношње, затим комади одјеће, украсних и употребних предмета насталих ручним ткањем, хеклањем, плетењем и шивењем. Имамо и сувенире израђене у декупаж техници, а нешто ново из наше радионице су мирисни сапуни које израђујемо на традиционалан  начин. Убудуће планирамо да се израдом сапуна мало више позабавимо, схватили смо да је природно најквалитетније и најкорисније. Враћамо се свему што је природно и јако ми је  драго да је тако,  каже Цвија Крајишник.   

Семберија инфо