ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА РИТЕ „УГЉЕВИК“ :: Semberija INFO ::

 

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА РИТЕ „УГЉЕВИК“


Данас присуствујемо историјском дану за угљевички рудник и термоелектрану, али и за комплетну регију, изјавио је вршилац дужности директора РИТЕ „Угљевик“ Чедомир Стојановић поводом званичног пуштања у погон новоизграђеног система за одсумпоравање у кругу угљевичке термоелектране.

 „ Ово је највећа инвестиција, вриједна око 85 милиона еура, откако је изграђена Термоелектрана „Угљевик“. Она омогућује продужење рада термоелектране у наредних двадесет година.  Да, којим случајем, нисмо реализовали ову инвестицију, РиТЕ „Угљевик“ би у наредне три до четири године био угашен. Овом инвестицијом отварају се нове привредне могућности и изградња нових фабрика. Сва пробна испитивања су потврдила да је пројекат одлично реализован, јер испитивања показују да дневна емисија сумпор – диоксида, сада када овај систем ради, износи око 150 килограма, док је раније износила и до осамнаест тона дневно. То потврђује да смо добили еколошки најперспективнију термоелектрану у региону“, изјавио је Стојановић, захваливши се свима онима који су учествовали у реализацији овог пројекта, почевши од Владе РС, ресорних министарстава, „Електропривреде РС“, па до Јапанске Владе која је одобрила кредит за овај пројекат.


 Такиро Уеда, пројект – менаџер Конзорцијума „ Мицубиши Хитачи Пауер Систем“, који је изводио радове на изградњи система за одсумпоравање,  изјавио је да је изградња овог система била за њих велики изазов, јер је концентрација сумпор – диоксида на улазу у постројење често била и већа од 20.000 милиграма.
 „ Изградњом овог постројења концентрација сумпор – диоксида је сведена испод 200 милиграма, што значи смањење за 99 одсто. На тај начин се значајно побољшава еколошка ситуација у региону и здравље становништва у овој регији“, изјавио је Такиро Уеда.

Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије у РиТЕ „Угљевик“,  подсјетио је да је уговор са јапанском владом о кредитирању овог пројекта потписан сада већ давне 2009. године, када је препознат значај једног оваквог пројекта.

„Са емисијом од 20.000 милиграма сумпор – диоксида, према важећим правилима и стандардима, тада смо могли радити свега шест мјесеци у години. То би за РиТЕ „Угљевик“ значило њено затварање. Ово је скуп еколошки пројекат, али је то залог за будућност РиТЕ „Угљевик“ у наредних двадесетак година. Добили смо еколошки најчистију термоелектрану у региону, са занемарљивом емисијом сумпор – диоксида и чврстих честица“, нагласио је Тасовац.

Златко Маловић, пројект – менаџер Система за одсумпоравање подсјетио је да је изградња овог система трајала око три године, те да је пробни рад трајао око шест мјесеци.

„ Сада термоелектрана има нулти утицај на загађење ваздуха и на еколошку ситуацију у БиХ. Изградњом овог постројења. Уз пуно труда, уз професионално понашање извођача радова, те уз синергију свих надлежних институција РС, успјели смо реализовати један овако значајан пројекат“, изјавио је Маловић. 

Semberija info