ПОСЛОВНИ ФОРУМ МЕНАЏЕРА БИЈЕЉИНА 2020. :: Semberija INFO ::

 

ПОСЛОВНИ ФОРУМ МЕНАЏЕРА БИЈЕЉИНА 2020.


Претходних 15 дана представници експертских тимова привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ, заједно са стручњацима из земље и региона, радили су на новом Закону о јавним набавкама, а јавности ће већ сљедеће седмице бити презентовани приједлози нових принципа Закона о јавним набавкама.

-Ово је први пут у Босни и Херцеговини да су двије коморе, као институције које окупљају и представљају интересе привреде, радиле заједно као један тим и спремне су да Савјету министара понуде рјешење које је свеоубухватно и које садржи дугогодишње захтјеве привредника да се креира проводив и примјењив Закон о јавним набавкама, који би смањио бројне шпекулације, злоупотребе, компликоване процедуре и друге недостатке'', објавио је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука.

Рачић је навео да овај приједлог Закона уважава већи број европских стандарда и принципа, него што је то било раније.
-Мислим да Пословни форум менаџера заслужује једну овако важну информацију, јер је ово дугогодишњи интерес и привреде и јавних институција", истакао је Рачић.
-Прошле године, када је формиран Савјет министара, имали смо посјету предсједавајућег Савјета министара Тегелтије Привредној комори Републике Српске и са њим смо дефинисали пет тачака на којима би привредне коморе и Савјет министара радили заједно: од заштите домаће производње, растерећења рада и смањења парафискалних намета, преко питања саобраћаја и комуникација, све до Закона о ПДВ-у и Закона о јавним набавкама", рекао је Рачић.

-У протеклих мјесец дана, Закон о јавним набавкама је постао топ тема у БиХ јер су и Европска комисија, али и неке друге међународне институције условиле давања и помоћ БиХ доношењем новог Закона о јавним набавкама. Ми у Привредној комори Републике Српске смо то схватили врло озбиљно и заједно са Привредном комором Федерације БиХ смо формирали експертски тим који се састоји од најпозванијих домаћих и стручњака из региона који се баве јавним набавкама, укључили смо и бившег предсједника државне комисије Хрватске који је водио преговоре у име Хрватске са Европском комисијом везано за Закон о јавним набавкама у Хрватској, као и бившег предсједника државне Комисије за жалбе из Србије ", истакао је Рачић.

Шести Пословни форум менаџера Бијељина 2020. почео је јуче у Етно - селу ,,Станишићи'', уз поштовање свих епидемиолошких мјера и препорука.

Други дио дана обиљежила је панел дискусија ,,Изазови за привреду у доба короне''. Панелисти - Мићо Мићић, градоначелник Града Бијељина, Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ и Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука разговарали су о томе каква је била сарадња јавног сектора са привредницима током кризе изазване пандемијом корона вируса, какву врсту подршке су привредници тражили и какве ће тек тражити од Владе Републике Српске, како је Привредна комора Републике Српске њихове захтјеве артикулисала, какве су ингеренције Министарства спољне трговине и економских односа и на које начине утиче на побољшање положаја домаће производње, посебно у вријеме кризе изазване пандемијом, те колико је град Бијељина учинио и колико је градска управа задовољна мјерама подршке привреди и бијељинским привредницима, те о заштити домаће производње и домаћих провредника.
Пословни форум менаџера Бијељина 2020. наставља се и данас.