На приједлог потпредсједник Скупштине Мустафе Градашчевића: ХАФИЗ БУДИМЛИЈА ДОБИЈА УЛИЦУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

На приједлог потпредсједник Скупштине Мустафе Градашчевића: ХАФИЗ БУДИМЛИЈА ДОБИЈА УЛИЦУ У БИЈЕЉИНИ


У току је 17. редовна сједница Скупштине Града Бијељина. Потпредсједник Скупштине, Мустафа Градашчевић поднио је иницијативу да се једна од градских улица назове по хафизу Абдулаху еф. Будимлији. Иницијатива је упућена у години у којој се навршило стотину година од рођења овог истакнутог вјерског службеника Исламске заједнице БиХ. Такође, недавно се навршило осамдесет једна година од потписивања чувене Бијељинске резолуције коју су виђенији бијељински Бошњаци потписали као глас протеста против прогона, убијања, депортација српског становништва котара Бијељина у току окупације од стране злогласне Независне Државе Хрватске.



- Један од потписника бијељинске резолуције био је Абдулах еф. Будимлија. Хафиз Абдулах еф. Будимлија био је чувени бијељински имам, професор, књижевник, калиграф. Рођен је у Фочи 1922. године, а послије завршетка медресе долази у Бијељину гдје живи и ради до 1992. године. Због потписивања горе наведене резолуције хафиз Будимлија као и остали потписници резолуције, доживјели су многе неугодности од режима НДХ и то: пријетње смрћу, испитивања, ускраћивање грађанских права, депортације у логоре.

Те резолуције су у цијелој окупираној Европи биле јединствен случај противљења окупационим властима (нацистичке Њемачке и НДХ) због чињења злочина над Србима, Јеврејима, Ромима. Интересантно је да је о овим резолуцијама на Петом свесрпском конгресу одржаном у Чикагу, краљ Петар II Карађорђевић рекао сљедеће: „Ми Срби не треба да заборавимо да су у одбрану српског живља у НДХ од усташких злочина први устали баш најугледнији муслимани”.

А Дража Михајловић је у свом прогласу 1944. године написао да су муслиманске резолуције против усташких злочина над Србима, Јеврејима и осталим „примери свести и грађанске храбрости”, и да Срби не смију никад заборавити то доброчинство муслимана“, стоји у тексту иницијативе.

Већином гласова одборника у градској Скупштини ова иницијатива је усвојена.


Семберија инфо