Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да буду опрезни како не би постали жртве разних интернет превара :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да буду опрезни како не би постали жртве разних интернет превара


Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да буду опрезни како не би постали жртве разних интернет превара које су актуелне на нашем подручју.  Једна од актуелних превара, коју грађани пријављују је злоупотреба платформе за продају olх.ba са циљем прибављања података о банковним картицама и њиховој злоупотреби кроз неовлаштене трансфере новца. Превара се врши на тај начин да наводни купци контактирају грађане, који продају разне артикле на платформи olх.ba, путем сервиса за комуникацију WhatsApp или Viber, представаљајући се као купци, затим им шаљу линк са називом курирске службе у циљу прибављања података. Након што грађани приступе том Phishing линку, од њих се захтијева да унесу податке о банковној картици. Након што грађани унесу тражене податке о банковним картицама, подаци могу бити злоупотријебљени кроз неовлаштене трансфере новца на различите локације у свијету.
 
Упозоравамо грађане да  уступањем поменутих података о банковним картицама омогућавате приступ вашим банковним картицама, тако да друга лица без вашег знања могу извршити неовлаштене трансакције новца. Наиме, за уплату новчаних средстава сваком купцу неопходан је само број текућег рачуна или ИБАН ( уколико се ради о ино плаћању), те да уколико вам неко тражи податке о вашем броју банковне картице, периоду важења картице као и CVV или CVC код картице, то треба да вам буде ,,знак за узбуну“.  
 
Овом приликом желимо да упозоримо грађане на још један од видова превара, а то су тзв. BEC преваре или CEO тзв. директорске преваре. BEC преваре ( Business Email Compromise)  се заснивају на томе да непозната лица помоћу  Phising i Spoofing техника врше пресретање емаил кореспонденције малих и средњих предузећа на подручју Републике Српске која послују путем интернета са иностранством, а потом  врше неовлаштену измјену података примаоца новчане трансакције.
 
Директорске преваре се врше на тај начин да извршилац потенцијалној жртви  шаље емаил поруку у којој се лажно представља као директор или неко друго надређено лице, те од радника, најчешће запосленог у рачуноводству, захтијева да изврши хитну уплату новца са рачуна фирме на рачун у иностранству на име фиктивне фактуре.
 
Апелујемо на грађане да уколико посумњају у неки од ових облика преваре, да телефонски или на било који други начин контактирају пошиљаоца, осим електронском поштом, у циљу провјере да ли им је заиста он послао наведен емаил, како би се на тај начин заштитили од евентуалне злоупотребе. У случају било код вида преваре грађани треба да контактирају своје банке због евентуалног поврата новца, као и да све пријаве надлежној Полицијској станици.
 
На web страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске на платформи ,,Спречавање високотехнолошког криминалитета“ грађани могу да се информишу о сумњивим банкама и рачунима.
 
 
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ 
 
Александра Марић