АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ У КОНСТАНТНОМ ПОРАСТУ :: Semberija INFO ::

 

АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ У КОНСТАНТНОМ ПОРАСТУ


Многи наши суграђани крај љета дочекују сузних очију, зачепљеног носа, с кијањем и с кашљем.  Кажу, то им се не дешава само ове године. Није ријеч  о прехлади, него о алергији на амброзију која цвјета од јула до септембра, а врхунац цвјетања најчешће је крајем августа.

За особе склоне алергијама предаха нема. Симптоме ринитиса, синуситиса и коњуктивитиса љекарима породичне медицине у Дому здравља Бијељина опет су почели да пријављују многи наши суграђани. Овај пут главни кривац за њихово стање је амброзија, опака биљка лијепог имена, која узрокује проблеме све већем броју становника и са нашег подручја.
 
Др Маја Шешлија Угринић, специјалиста породичне медицине у бијељинском Дому здравља, упозорава да није паметно игнорисати симптоме алергије на амброзију, јер, не само да ће сваке године бити све јача, већ се рискирају и озбиљнији здравствени проблеми, поготово ако особа поред алергије болује од још неке болести.

-Нажалост, сваке године све је већи број пацијената који долази у ординацију  са алергијским реакцијама. Оно што разликује алергијску реакцију од неких вирусних инфекција, које су врло сличне алергијским реакцијама, јесте то што изостаје малаксалост и повишена температура, поготово ако се појави у овом периоду године, праћена цурењем из носа, кијањем, сувим надражајним  кашљањем, затим сузењем из очију, можемо са сигурношћу да кажемо да је ријеч о алергији на амброзију. Иначе, све алергије, па и ова на амброзију, узрокује чињеница да се организам јако бори против сасвим безазлене материје- полена, који испушта цватућа амброзија. Проблем је тим већи, јер је ријеч о биљци која је веома раширена и отпорна’’, истиче др Маја Шешлија Угринић, која каже да оним особама које знају да су алергичне, мјесец дана прије  него што осјете прве симптоме у сезони, преписује антихистаминике.

Прецизира, сад имају нове генерације антихистаминика, а  лијечење траје око два мјесеца, док не прође кризни период.
 
Како се заштитити?

 На питање ко највише пати од алергија, Др Маја Шешлија Угринић каже да су угрожене особе свих узраста, те наглашава да они који пате од алергије морају се медицински припремити прије почетка сезоне амброзије, а све у циљу побољшања квалитета живота.

-Током сезоне и пред почетак сезоне пацијентима се, а то наравно зависи од њихове клиничке слике и узраста, даје одговарајућа терапија.  Ми, љекари породичне медицине, поред тога савјетујемо пацијенте како да олакшају тегобе, а један од начина на који могу себи да помогну јесте да што мање излазе између 10 и 17 часова, а прозоре куће и аутомобила током дана обавезно држати затворене, посебно када су вјетровити и сунчани дани. Веш не треба сушити на отвореном, већ у стану или у сушилици. Косу, тијело и одјећу, након боравка вани, одмах треба опрати како би се полен што мање уносио у простор у ком се живи. Што се тиче шетње или бављења спортом препоручују се само у касним сатима’’, савјетује др Маја Шешлија Угринић.
 
Препознајте напаст

Амброзија је једногодишња биљка висока од 20 центиметара до два метра. Стабло је усправно, разгранато у горњем дијелу, са листовима јајоликог облика, посутим длачицама, јако изрезаним, са уским режњевима. Цвјетови су распоређени у гроздове на врху стабљике и по гранама, жућкасте боје. Позната је као Клаусова трава, лимунџик и фазануша, а изгледом подсјећа на жбун. Ниче од средине априла, а почиње да цвјета од средине јула, па до првих мразева, са највећом продукцијом полена у августу и септембру.

Даје од 25.000 до 150.000 сјеменки које задржавају клијавост и до 40 година. Амброзија је најпознатија и најопаснија алергена биљка на свијету.

Њен полен је узрочник од 50 до 60 одсто свих поленских алергија. Амброзија је коров који расте у запуштеним баштама и двориштима, између редова у њивама, крај путева и на међама. Елиминисањем отворених голих површина амброзији се одузима главно станиште. Најједноставнији начин да се ријешимо амброзије јесте да је са коријеном ишчупамо из земље.