Матуру прославили ученици Средње стручне школе из Јање :: Semberija INFO ::

 

Матуру прославили ученици Средње стручне школе из Јање


Вечерас су у хотелу “Дрина” матурско вече прославили и ученици Средње стручне школе у Јањи која образује ученике за разне профиле занимања у области геодезије и грађевинарства, економије, права и трговине, те угоститељства и туризма. Због кише, није било уобичајеног дефилеа градским улицама.



Александар Матић, директор ове школе, каже да је ове године матурирало седамдесет и два ученика угоститељске струке, грађевинарства и економске струке.



 “Ово је била једна добра генерација. Жао ми је што свршени основци немају тај одсјећај за оваква практична занимања, која брзо омогућавају запослење. Надам се да ће се таква размишљања брзо промијенити. Већина њих има реалне шансе да убрзо добију посао. То нарочито важи за угоститељску и грађевинску струку. Не можемо ни да их ишколујемо онолико колико их тржиште тражи. Током средњошколског школовања образују се и обликују као будући вриједни и добри радници, што се у пракси и потврдило. Ми ћемо сада у јуну уписивати конобаре и куваре који су дефицитарно занимање. Добијаће стипендију у мјесечном износу од 100 КМ и бесплатан превоз до школе. Уписиваћемо и царинске техничаре, такође, једно одјељење, а школујемо и архитектонске техничаре, једини на овим просторима, као и трговачке техничаре”, каже директор Александар Матић.



 Миљана Радосављевић је завршила четворогодишње занимање за туристичког техничара. Она каже да планира што прије потражити посао у неком предузећу.

 “Средњошколско доба је један диван период у нашим животима. Нама се чини да све оно што је лијепо, кратко траје. До краја живота ћемо се сјећати успомена из средње школе”, каже Миљана.



(Семберија инфо)