Тражимо закон по мјери дјеце :: Semberija INFO ::

 

Тражимо закон по мјери дјеце


На градском тргу у Бијељини данас је одржан миран протест родитеља дјеце с посебним потребама који су указали на неодрживост материјалног положаја у којем се налазе породице које имају дјецу с посебним потребама. Затражили су да се не ограничава старосна граница родитеља, односно дјеце, којој родитељи замјењују његоватеље, те да се надокнада за ове породице изједначи са надокнадама које примају мајке са четворо и више дјеце.

Наталија Драгић, мајка дјетета с потешкоћама у развоју, каже да родитељи захтијевају од актуелних власти Републике Српске да се родитељима - његоватељима не ускраћује тај статус уколико њихово дијете иде у школу, дневни центар или неку васпитно - образовну установу.



“Тражимо да се радни стаж родитељима уплаћује упоредо са надокнадом за родитеље - његоватеље. Наш захтјев је да се надокнада за родитеље – његоватеље изједначи са надокнадом коју примају родитељи, односно мајке са четворо и више дјеце. Наравно, тражимо да се не ограничава број година родитеља, односно дјетета, наравно, уколико је родитељ - његоватељ у стању да врши ту функцију.  То су наши основни захтјеви. Надамо се да ће нас институције чути и да ће нас позвати на разговор и договор. Договора до сада нема. Слали смо бројне дописе надлежним институцијама и никаквог одговора до сада није било. Људима се одузимају права, а ми своју дјецу морамо да његујемо. Има дјеце која су категоризована са седамдесет и осамдесет одсто и над њима треба бдјети двадесет четири сата дневно. Има дјеце с менталним оштећенима и њих родитељи морају даноноћно чувати. Такви родитељи нису способни за рад и за евентуално остварење пензије. На тај начин се и од родитеља стварају социјални случајеви, те се сви вртимо у зачараном кругу”, каже Наталија Драгић, истичући да дио помоћи примају на локалном нивоу, док други дио добијају с републичког нивоа.



“Ми само тражимо изналажење адекватних рјешења. Тражимо да нас позову на разговор и да се договоримо у корист свих нас заједно. Примања за дјецу с посебним потребама су значајно смањена и држава има евиденцију о томе. Оно што родитељи данас примају је недовољно за њихово чување и бригу о њима”, истакла је Наталија Драгић.

Селма Карадаревић, мајка дјетета с посебним потребама, потресним ријечима, са сузама у очима, прозвала је оне, како рече, који законе кроје по свим другим мјерама, само не по мјери дјеце с тешкоћама у развоју, да те законе измијене, да донесу нове законе који ће бити корисни за дјецу, њихове родитеље и који ће ово друштво учинити хуманијим,  а свијет љепшим.



“Тражимо да се стања обољења, попут аутизма и ријетких болести, синдрома, на комисијама оцјењују као трајна оштећења и обољења и да та дјеца имају дјечји додатак до краја живота. Моја кћерка болује од специфичне болести, али вјерујем да ће наш протест пробудити добре људе који ће нам помоћи да наставимо свој лет кроз туробан живот какав данас живимо”, истакла је кроз плач Селма Карадаревић.

Семберија инфо