Бијељина :: Semberija INFO ::

 

27. септембра инфо-дан о новом јавном позиву за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у оквиру пројекта ЕУ4АГРИ (EU4AGRI)


Инфо-дан о новом јавном позиву за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у оквиру пројекта ЕУ4АГРИ (EU4AGRI), који финансира Европска унија, у Бијељини ће бити одржан у сриједу, 27. септембра 2023. године, у Великој сали у главној згради Градске управе Града Бијељина, са почетком у 9.00 часова. 

У оквиру пројекта ЕУ4АГРИ (EU4AGRI), који финансира Европска унија, 19. септембра објављен је нови Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу. 

У оквиру овог јавног позива на располагању је 2.000.000 конвертибилних марака, а средства подршке по једној пријави могу износити од 20.000 КМ до максимално 200.000 КМ (без ПДВ-а).

За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 30 одсто од укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције. Максимални износ бесповратних средстава кроз мјеру подршке је 70 одсто од укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције за све секторе.

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити занатлије/самостални предузетници, задруге и предузећа.

Ко се може пријавити на овај Јавни позив?

Кроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији/јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и сигурности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите животне средине, заштите радника и сигурности хране, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије КОВИД-19.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љековитог биља и гљива, као и производња меда.

Пријаве на овај јавни позив се могу поднијети од 05. октобра 2023. године, а крајњи рок за подношење пријава 20. новембар 2023. године, до 15:00 сати. Пријаве поднесене након истека рока се неће узети у разматрање.

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава http://javnipoziv.undp.ba који је обезбиједио ЕУ4АГРИ пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (електронска пошта, пошта, факс и сл.) није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање. 

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем он-лајн платформе http://javnipoziv.undp.ba у периоду од 30. септембра 2023. до 10. новембра 2023. године.

Додатно, у наредном временском периоду биће организован низ информативних сесија у градовима широм БиХ. Информације о тачном термину и мјесту одржавања истих, биће објављене путем интернет-странице пројекта eu4agri.ba, као и путем званичне фејсбук-странице ЕУ4АГРИ.
 
Више информација о овом Јавном позиву може се сазнати путем званичне интернет-странице пројекта eu4agri.ba.

ЕУ4АГРИ је четверогодишњи (2020-2024) пројекат Европске уније вриједан 20,25 милиона евра, чији је циљ модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини. Пројекат спроводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција (ЦзДА).